Det är tack vare den så kallade Västerbotten-kohorten – blodprover på Västerbottningar som samlats in sedan 1980-talet – som forskare vid Örebro universitet nu hittat en viktig pusselbit för att lösa sjukdomens gåta.
"Unik möjlighet"
– Vi vet väldigt litet om vad som händer i kroppen innan man blir så sjuk så man går till doktorn. Nu har vi haft en unik möjlighet att titta på prover från friska individer innan de blev sjuka. Bara någon enstaka studie i världen har tidigare kunnat göra detta, säger Daniel Bergemalm, specialistläkare och huvudförfattare till studien.
Genom att analysera blodprov på personer innan de blev sjuka har forskarna kunnat se ett mönster och identifiera sex proteiner som ingår i aktiveringen av immunförsvaret. Hos personer som senare blev sjuka i ulcerös kolit fanns förhöjda halter av proteinerna redan långt innan de insjuknade.
– Problemet är att när man redan är sjuk är immunförsvaret så triggat att de tidiga effekterna inte syns. Det här är en pusselbit för att förstå problemet, säger Bergemalm.
Första steg till test
Fyndet är ett steg mot att på sikt om inte bota, så lindra sjukdomen.
– Det kan dels vara en viktig nyckel till vilken behandling som kan användas. Sedan ger det grundläggande kunskap för att hitta individer som har ett förstadium till sjukdomen. Mer krävs för att kunna utveckla ett test, men det är första steget till det, säger Daniel Bergemalm.
Omkring 30 000 personer i Sverige har sjukdomen, som bland annat orsakar smärtor i magen, blod eller slem i bajset och viktminskning. Sjukdomen bryter ofta ut mellan övre tonåren och 30-årsåldern, och får en stor påverkan på en för övrigt frisk, ung persons liv.
Studien har publicerats i den högt rankade vetenskapliga tidskriften Gastroenterology.