Vanligt med skador av hjärt-lungräddning

Personer som har fått hjärt-lungräddning (HLR) får ofta skador i bröstkorgen. Det visar en studie gjord på patienter som efter hjärtstopp kommit till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg under åren 2012 och 2020.

Hjärt-lungräddning kan ge skador i bröstkorgen. Arkivbild.

Hjärt-lungräddning kan ge skador i bröstkorgen. Arkivbild.

Foto: Leif R Jansson / TT

Medicin2022-08-23 07:26

Nästan 80 procent av alla patienter hade någon form av skada i bröstkorgen, vanligast var revbensfraktur, skriver Läkartidningen.

Studien, som bygger på data från det svenska Hjärt-lungräddningsregistret, visar också att dödligheten är högre hos dem som har fått skador efter HLR.

Mest skador sågs hos patienter som hade fått mekanisk HLR eller en kombination av manuell och mekanisk HLR.

På grund av risken för skador kan de som fått HLR behöva röntgas och opereras i större utsträckning än i dag.

Studien ska dock inte tolkas som att närstående eller förbipasserande ska avstå eller avbryta HLR vid ett hjärtstopp, enligt HLR-rådets ordförande Andreas Claesson.

"Tidig hjärt-lungräddning ökar chanserna att överleva ett hjärtstopp dramatiskt jämfört med att ingenting görs innan ambulans kommer. Studien är dock viktig i sig för att vi bättre ska förstå skadorna hos denna patientgrupp och bättre kunna behandla de som överlever den initiala fasen", skriver han i ett sms till TT.

Tidigt larm till 112, tidig HLR och tidig användning av en hjärtstartare räddar livet på ungefär 600 människor om året i Sverige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!