Här är årets aprilskämt – blev du lurad?

Drönare som ska utfärda p-böter och AI-teknik som inför specialtid bara för Öland. Flera medier vågar sig på de utdömda aprilskämten i år.

Ölandsbron får en egen tidszon, enligt ett av aprilskämten. Arkivbild.

Ölandsbron får en egen tidszon, enligt ett av aprilskämten. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Medier2024-04-01 13:26

"Världen är redan ett skämt. Vem behöver april?".

Det skriver Pelle Johansson i år i NSD, och blir senast ut i raden av medier som dömt ut aprilskämten. Dagens Nyheter, Expressen, Aftonbladet och GP har redan förkunnat att det inte blir några fejkade nyheter som kan föranleda frasen: "april, april din dumma sill". I tider av fake news har aprilskämten ansetts överflödiga, till och med irrelevanta.

Men alla har inte gett upp om traditionen. I Sydsvenskan kan man i dag läsa att ön Ven i och med Natomedlemskapet blir en marinbas och därför ska kapas nästan 500 meter i vad som kallas "operation Chop-Off" och kommenteras av "konterfejamiralen" Trusty McFool.

UNT rapporterar om hur villaägare ska tvingas att bygga extrahus på sina tomter för att lösa bostadsfrågan. Ölandsbladet har i stället avslöjat en ny AI-teknik som ställer om tiden enbart för dem som åker över Ölandsbron: ju skönare dag – desto längre blir den. Och Skånska dagbladets scoop är att drönare ska börja leverera parkeringsböter, med en "gummiklädd gripklo".

De politiska partierna vill inte vara sämre. Moderaternas Tomas Tobé berättar i ett pressmeddelande att han byter förnamn till Tobias eftersom "alla ändå säger fel".

Socialdemokraterna avslöjar att deras vallåt till årets Europavalrörelse ska spelas in av nystartade dansbandet Baudinz – med partisekreterare Tobias Baudin som sångare. Singeln "Ge mig din röst" sägs vara skriven av "den världskända Aprilo Uno".

Fakta: Tre klassiska aprilskämt

Ett av de mest klassiska aprilskämten i Sverige stod SVT för, 1962. I en tid när det inte fanns färg-tv slog man i folk att det gick att få färger på tv:n genom att trä en nylonstrumpa över den – vilket många provade.

TV4 berättade i ett inslag år 2011 att Kulturförvaltningen hade planer på att förändra statyn av Poseidon i Göteborg, genom att förlänga hans penis med 20 centimeter, för att den var "oproportionellt liten". Man rapporterade också om kritik mot förslaget, för att det kunde ge män komplex.

Svenska Dagbladet skrev 1911 att invigningen av de olympiska spelen året därpå skulle inledas med en parad av 600 elefanter, som var utlånade av rajan av Rajapur. På 50 elefanter skulle musiker sitta och spela nationernas nationalsånger och på de övriga skulle skötarna sitta och ropa ”Lirpa, lirpa”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!