Expert: Låt etisk nämnd granska public service

De svenska public service-bolagen måste skyddas från politisk styrning och därför bör utbudet granskas av en etisk nämnd, skriver Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt, på DN Debatt.

Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt. Arkivbild.

Claes Sandgren, professor emeritus i civilrätt. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Medier2021-11-21 04:31

Sverige ska inte gå samma väg som Polen och Ungern, där staten anklagas för att styra sina public service-bolag, skriver Sandgren.

Granskningen av public services uppfyllelse av kravet på opartiskhet och saklighet bör därför inte göras av Granskningsnämnden för radio och tv, en statlig myndighet som utses av regeringen.

Uppdraget bör i stället falla på Mediernas etiknämnd, vars ledamöter utses av public service-bolagen, medieorganisationer, Justitieombudsmannen och Advokatsamfundet, och vars ordföranden är högt uppsatta domare, enligt Sandgren.

"Inte bara enskilda programs opartiskhet borde granskas, utan nämnden borde finna former för en vidare granskning som har god acceptans, till exempel av det samlade utbudet inom ett visst sakområde. Det skulle minska utrymmet för nyckfulla bedömningar och ge ökad legitimitet åt nämndens beslut", skriver han.

I Sverige utgörs public service av Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!