– En publicering ska prövas i det land där den gjorts, säger han till TT.
Stämningsansökan lämnades in i London i december 2020 och riktades mot Realtid, dess chefredaktör och två reportrar som gjort en granskning om ett bolags affärsmetoder.
High court i London har avvisat delar av stämningen, men ger den svenske affärsmannen rätt att som privatperson förtalspröva på tre punkter.
– Beskedet från High court betyder att varje svensk journalist som publiceras digitalt eller i tryckta medier är potentiellt ansvarig för alla rättssystem i världen. Det står i direkt konflikt med den princip om ensamansvar som Sverige har sedan 1766, där det inte finns några möjligheter att förtalsprocessa mot enskilda skribenter, vilket nu sker i fallet med Realtid, säger Thomas Mattsson.
Kostnaden för att processa i andra länder kan bli omfattande, och hot om dyra rättegångskostnader kan leda till självcensur och att svenska medier avstår från publiceringar, anser Mattsson.
Han vill se ett EU-skydd för medierna mot så kallad förtalsturism:
– Ett sätt skulle vara att EU startar en fond där medier som utsätts för det här får sina kostnader täckta. Själva hotet i en sådan här process är kostnaderna.