Billström: Evakueringsflyg lyfter på torsdag

Regeringen inleder en evakuering med flyg av svenska medborgare från Israel och de palestinska områdena. Ett flyg kommer att lyfta från Israel på torsdagskvällen, enligt utrikesminister Tobias Billström (M).

Raketer från Gaza slog ned i Tel Aviv och ödelade byggnader. Samtidigt har Israel bombat palestinska områden.

Raketer från Gaza slog ned i Tel Aviv och ödelade byggnader. Samtidigt har Israel bombat palestinska områden.

Foto: Oded Balilty/AP/TT

Mellanöstern2023-10-11 09:00

– Nu har vi handlat upp civil flygfart och i morgon kväll kommer det preliminärt att gå ett plan från Ben Gurion-flygplatsen utanför Tel-Aviv, säger han i SVT:s Aktuellt.

Han utesluter samtidigt inte att fler plan kan lyfta framöver.

– Men det kräver också att människor vill lämna, och jag vill betona att alla människor som befinner sig i Israel eller Palestina i dag inte vill lämna det här området.

UD uppskattar att omkring 4 000 personer med koppling till Sverige befinner sig i Israel och runt 800 i de palestinska områdena, varav 400 personer i Gaza och lika många på Västbanken.

Hur många som kan evakueras beror på intresset från personer på plats. De uppmanas skriva upp sig på den så kallade svensk-listan och kommer därefter att kontaktas via sms, mejl eller telefon.

Först till kvarn

Flygresan är öppen för svenskar i både Israel och de palestinska områdena. Även personer med uppehållstillstånd i Sverige som har giltiga resehandlingar erbjuds plats.

För alla svenskar gäller att man själv tar sig till flygplatsen. Det är först till kvarn som gäller och resan är till självkostnadspris, vilket enligt UD är normalt vid assisterade utresor.

Flygbolag har de senaste dagarna meddelat att de ställer in reguljärflyg från Israel på grund av oroligheterna. Personer på plats i konfliktzoner uppger att de har svårt att ta sig ut ur landet. Dessutom har raketer slagit ned i närheten av Tel Aviv-flygplatsen.

Samtidigt är Gazaremsan i det närmaste utsatt för en blockad. Palestinier har också haft svårt att lämna den via gränsen till Egypten.

Fartyg till Cypern

Utöver flyget erbjuds svenskar också en möjlighet att evakuera via ett fartyg som avgår från staden Haifa till Cypern under torsdagen, enligt den svenska ambassaden.

Under morgonen stod det klart att Danmark och Norge inleder evakuering av sina medborgare från konfliktdrabbade områden.

Norwegian har, på uppdrag av det norska utrikesdepartementet, satt in extra flygningar på onsdagen och torsdagen mellan Tel Aviv och Oslo för att flyga hem nordiska medborgare. Där kan även svenskar få plats men måste då först kontakta norska UD.

Länder som Spanien, Polen, Mexiko och Ungern har redan inlett evakuering av sina medborgare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!