Risk för mer våld efter Hamasuppmaning

En Hamasledare uppmanar muslimer världen över att visa sin vrede till stöd för palestinierna på fredag. –Självfallet ökar det hotet mot vår judiska minoritet och det är jätteallvarligt, säger terrorexperten Magnus Ranstorp till TT.

"Jätteallvarligt", säger Magnus Ranstorp om Hamas uppmaning till vrede. Arkivbild.

"Jätteallvarligt", säger Magnus Ranstorp om Hamas uppmaning till vrede. Arkivbild.

Foto: Sören Andersson/TT

Mellanöstern2023-10-12 11:33

"Vi måste bege oss till torgen och gatorna i den arabiska och islamiska världen på fredag," säger den förre Hamasledaren Khaled Meshaals i ett inspelat uttalande som skickats till nyhetsbyrån Reuters. Han uppmanar arabvärlden att ”visa sin vrede överallt”, vilket i värsta fall kan få enskilda personer i Sverige ta till våld, menar Magnus Ranstorp.

– Meshaal försöker mobilisera palestinier som lever i diasporan, framför allt i närliggande länder som Jordanien och Libanon, men också i väst, där vi säkert får se publika demonstrationer på fredag, säger Magnus Ranstorp till TT.

"Borde utredas"

Enligt Ranstorp har liknande uppmaningar redan förekommit i Sverige, bland annat på de plakat som användes vid firandet av attacken mot Israel.

– De här uppmaningarna till våld borde utredas av polis och åklagare, säger han.

Hittills har de protester som har förekommit i Sverige varit vad Magnus Ranstorp kallar “lågskaliga”, men självklart oacceptabla: Israeliska flaggor har klippts sönder och blommor som lagts ut som stöd för Israel har förstörts.

– Men det är svårt att veta vad som kan hända den här gången. Enskilda personer eller små grupper kan välja att göra något helt annat. De kan i värsta fall kliva över tröskeln och ta till våld.

Kan få konsekvenser

Om de ger sig på personer som associeras med Israel och judendomen kommer det att få långtgående konsekvenser, tror Ranstorp:

– Det är mycket allvarligt i en demokrati.

Han hoppas att de städer där manifestationer hålls agerar kraftfullt.

– Allt det här skadar ju den palestinska kampen också. Den förs bakåt i tiden många år och det kommer ta lång tid att reparera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!