Ritas svärfar är kidnappad av Hamas

Ett femtiotal personer som hålls gisslan av Hamas ska nu släppas i utbyte mot en paus i striderna och frisläppande av palestinska fångar. Men göteborgaren Rita Lifshitz "extrapappa" Oded är fast i den terrorstämplade islamistgruppens klor.

Rita Lifshitz sover på kibbutzen en gång i veckan, trots att det inte är tillåtet. "Jag kan inte vara utan kibbutzen", säger hon.

Rita Lifshitz sover på kibbutzen en gång i veckan, trots att det inte är tillåtet. "Jag kan inte vara utan kibbutzen", säger hon.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Mellanöstern2023-11-22 08:53

– Göteborg är mitt första paradis, kibbutzen är mitt andra paradis. Men det är som ett helvete i dag.

Rita Lifshitz från Göteborg förälskade sig i Israel på 1980-talet och flyttade till kibbutzen Nir Oz, två kilometer från gränsen till Gaza.

Under terrorattackerna den 7 oktober mördades 38 personer och 75 kidnappades på Nir Oz, enligt The Times of Israel. Rita Lifshitz själv var i Tel Aviv under attacken.

– Folk är helt förstörda för alla vi har familjemedlemmar som har dött.

"Tecken att han kommer tillbaka"

Ritas exmans föräldrar, Oded och Yocheved Lifshitz kidnappades. Yocheved var en av de första gisslan som släpptes, men Oded är kvar i Hamas grepp.

– Jag har en tallrik på min vägg som jag fick av dem när jag fyllde 50. Jag plockade ner den och slog in den varsamt, men på något sätt gick den ändå sönder. Han brukar alltid laga mina tallrikar så jag tänker att det är tecken på att han kommer tillbaka.

Rita Lifshitz är på pressträffen på ett hotell i Stockholm tillsammans med organisationen "Hostages and Missing Families Forum" som verkar för att de kidnappade ska få återvända hem. Även Israels ambassad har hjälpt till med att arrangera träffen. Organisationen arrangerar liknade träffar i andra länder för att skapa opinion kring frågan.

Rita Lifshitz säger att hon självklart vill att alla gisslan släpps på en gång, men att hon inser att det inte kommer hända. Intervjun gjordes på tisdagen, innan beskedet om en uppgörelse om att ett femtiotal gisslan skulle friges i utbyte mot en paus i striderna och att palestinska fångar släpps ur israeliska fängelser.

– Ta hem två, ta hem fyra, ta hem så många det går. Det måste vara högst uppe på agendan varje dag, varje minut, varje sekund.

Global fråga

Leon Yanais syster Moran Yanai kidnappades från musikfestivalen Nova.

På frågan om han har förtroende för att den Israeliska regeringen använt rätt strategi för att få tillbaka gisslan svarar han att han inte sitter på all information.

– Jag har inget val, jag har en regering oavsett om jag gillar den eller inte.

Leon Yanai säger att gisslansituationen i Gaza är en global fråga och att alla som är emot Hamas terrordåd borde agera.

– Jag vill att ni tar kontakt med Röda Korset och fråga, be, kräv att de besöker gisslan, säger han.

På pressträffen visas videoklipp på Oded och Yocheved Lifshitzs nedbrända hus.
På pressträffen visas videoklipp på Oded och Yocheved Lifshitzs nedbrända hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!