"Vi vill betona att gränspasseringen ut från Gaza för civila är en mycket komplex verksamhet med många aktörer involverade. Situationen är mycket oförutsägbar och kan snabbt ändras", skriver UD i ett mejl.
Departementet arbetar för att få kontakt med de personer som fått grönt ljus att lämna Gaza för Egypten.
"UD uppmanar svenskar i Gaza att inte bege sig till gränsen i Rafah förrän man fått besked från UD att man har fått de lokala myndigheternas tillstånd att passera gränsen", skriver UD.
En svensk-palestinsk man i 55-årsåldern berättade på tisdagsmorgonen för TT att han befann sig med sin familj vid gränsövergången i Rafah, men att han själv inte tillåts över gränsen eftersom han inte kunnat uppvisa ett svenskt pass.
– Men min fru och mina fem barn korsar gränsen till Egypten i detta nu, sade han innan samtalet bröts.
Namnlista med svenskar
Lokala myndigheter har publicerat en namnlista över personer som fått tillåtelse att lämna. Svenskar på listan består i huvudsak av familjer, varav många hemmahörande i Syd- och Västsverige. Majoriteten av personerna är barn under 18 år, varav ett 30-tal är tolv år eller yngre. Den yngsta på listan är en ettåring.
På listan finns namn från tolv länder, däribland Danmark och Finland. Den publicerades på måndagskvällen.
Svante Liljegren, chef för UD:s konsulära enhet, säger i SVT:s Morgonstudion att svenskar som fått lämna Gaza har tre dagar på sig att resa vidare från Egypten.
Han säger också att dålig mobiltäckning gör att UD har svårt att nå alla som fått tillstånd att lämna.
– Men krigstillståndet gör också att en del av dem vi kontaktar har svarat och sagt att de inte kan ta sig till gränsstationen. Det är för farligt, helt enkelt.
Hårda kontroller
Gränskontrollerna är hårda på båda sidor.
– Man vill inte från israelisk sida få ut fel personer som kan ha gjort sig skyldiga till olika terrorbrott, och egyptierna är naturligtvis måna om att äga sin gräns, säger Liljegren till SVT.
Över 500 personer med svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd har enligt UD hört av sig och bett om hjälp att lämna Gaza.
Sverige hör till de länder med flest namn på sin lista, något Svante Liljegren tror kan ha bidragit till att evakueringen av svenskar dragit ut på tiden jämfört med andra länder.
Andra länder kan ha en handfull medborgare, enligt honom.
Utrikesminister Tobias Billström hänvisade på måndagen till att utrikesdepartementet sedan tio år avråder svenska medborgare från resor till Gaza.
– Det innebär alltså att envar som har åkt in i Gaza som svensk medborgare har ett väldigt stort eget ansvar, sade han.