Sorg och ilska bland svenska palestinier

När raketen slog ner i huset i Gaza dödades de båda flickorna och deras mamma. På tisdagen hölls en minnesstund i Göteborg där pappan bor. –Man är rädd hela tiden att få höra att någon i familjen dödats, säger Yousef Abu Mashayekh, vars bror dödats i Gaza.

Många ville stötta Ahmed Madi som som förlorat sina två barn och fru i Gaza under minnesstunden i Angereds moské.

Många ville stötta Ahmed Madi som som förlorat sina två barn och fru i Gaza under minnesstunden i Angereds moské.

Foto: Adam Ihse/TT

Mellanöstern2023-10-10 12:55

De båda döttrarna var fyra respektive ett och ett halvt.

Pappan Ahmed Madi är svensk medborgare och har i flera år försökt få sin familj till Göteborg. Nawal, den äldre av döttrarna var redan svensk medborgare, för Sila var ansökningsförfarandet i gång.

Nu har döttrarna och mamman Yasmine dödats i en israelisk attack i Gaza, vilket den arabiskspråkiga nyhetskanalen Alkompis först rapporterade.

På tisdagen hölls en minnesstund för familjen i Angereds moské, men även flera andra av deltagarna har färska berättelser om släktingar som dödats sedan i lördags.

– Min bror, som var ambulanschaufför, var på väg för att hämta människor som dött när ambulansen attackerades och han dog. Även en av mina kusiner dog samma dag, säger Yousef Abu Mashayekh.

– Jag pratade med min bror två timmar innan. Det var 13 sekunders samtal, han sade att han inte kunde prata för att han måste hämta människor som dött.

Krav på regeringen

Stämningen är dämpad i rummet som ställts i ordning för minnesstunden. Många är ledsna, andra är arga. De flesta både och.

– I Angered bor det en hel del palestinier som har sina nära och kära i Gaza. Det är svåra tider, då kommer vi alla för att dela sorgen, säger Abdullah Almasri, ordförande i Angereds islamiska församling.

– Den här upptrappningen kan leda till ett stort palestinskt lidande, så man känner sig extra oroad. Men vi vill inte att det här ska påverka samhället här i Sverige också och öka polariseringen.

Flera av dem som kommit till moskén den här kvällen uttrycker samtidigt en besvikelse över att den svenska regeringen inte gör mer för Gaza.

Abdullah Almasri har förståelse för den reaktionen.

– Jag skulle vilja att de fördömer det som händer i Gaza också. Man borde fördöma allt som leder till att civila drabbas, på vilken sida som helst, säger han.

– Befolkningen i Gaza lever i en väldigt svår situation, så statsministern och regeringen borde kunna fördöma det här också.

Ytterligare dödsbesked

Det mesta i nyhetsväg från Gaza kommer via sociala medier. Det finns en ständig oro för nästa meddelande i telefonen.

Medan minnesstunden pågår får också ytterligare en av de närvarande ett dödsbesked. Genast samlas en klunga runt honom för att trösta.

– Man är rädd hela tiden, säger Yousef Abu Mashayekh och visar upp flödet i sin mobil.

– Vi är jätteoroliga och hoppas att bara att de stora lastbilarna som kommer från Egypten med mat och medicin, att de får komma igenom. Jag tror att Sverige skulle kunna göra mycket, men hela Europa verkar ju stå på Israels sida.

Yousef Abu Mashayekh har förlorat sin bror och en kusin i Gaza.
Yousef Abu Mashayekh har förlorat sin bror och en kusin i Gaza.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!