UD: Inte bekräftat att svenskar får lämna Gaza

Det är fortfarande oklart om svenskar kommer att kunna lämna den krigshärjade Gazaremsan under lördagen. UD har inga bekräftade uppgifter och uppmanar svenskar i Gaza att inte bege till gränsen.

Satellitbild över gränsövergången Rafah, med Egypten till vänster och Gazaremsan till höger.

Satellitbild över gränsövergången Rafah, med Egypten till vänster och Gazaremsan till höger.

Foto: Maxar/AP/TT

Mellanöstern2023-11-11 08:44

"Vi förväntar oss att svenskar inom kort kommer att få tillstånd att lämna. Det är möjligt att tillstånd att lämna Gaza kommer att ges i olika omgångar till de svenskar som uttryckt en vilja att få lämna. Det är inte heller säkert att alla svenskar som uttryckt en önskan om att lämna kommer att ges tillstånd", skriver UD i ett mejl till TT.

Enligt UD är det varje person som själv ansvarar för bedömningen om en resa till gränsen i Rafah kan genomföras på ett tillräckligt säkert sätt. Men samtliga kommer att kontaktas när tillstånd att lämna väl getts.

Avvakta klartecken

UD uppmanar svenskar att inte åka mot gränsen innan man fått klartecken.

"Gränspasseringen ut från Gaza för civila är en komplex operation med många aktörer involverade, inklusive egyptiska och israeliska myndigheter", skriver UD till TT.

Dessutom tycks problem kvarstå för dem som getts tillstånd att lämna Gaza. Kanadensiska myndigheter uppger att gränsövergången Rafah i fredags förblev stängd, trots att myndigheterna på morgonen presenterat en lista med över 600 personer som var godkända för passage. På den listan fanns över 250 kanadensare, men till slut kom alltså ingen igenom, rapporterar nyhetsbyrån The Canadian Press.

Finländare lämnat

Även en handfull danskar fanns med på fredagens lista, vilket har bekräftats av det danska utrikesdepartementet. Från de nordiska länderna är det såvitt känt hittills bara några få finländare som lyckats passera gränsen under kriget.

Över 500 svenska medborgare eller personer med svenskt uppehållstillstånd har hört av sig till UD och bett om hjälp att lämna Gaza.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!