Förutom att personer som inte har rätt att resa in i landet avvisas har kontrollerna också en stark signaleffekt, enligt justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S). Det avhåller folk från att försöka.
– Har du inte rätt att resa runt i Schengenområdet då kommer du inte in över Sveriges gränser. Då får du vända. Vi vänder fortfarande ett par hundra personer i veckan, säger Morgan Johansson när han ombeds beskriva effekten av reglerna, som alltså gör att polisen kan avvisa personer vid gränsen.
Schengenområdet, som Johansson talar om, är ett område som omfattar i stort sett hela EU samt ett antal andra länder. Inom det har medborgarna samt personer från tredje land med Schengenvisum rätt att fritt resa runt. Personer som en gång kommit in kan resa runt fritt om de inte upptäcks i någon kontroll.
Vill ha kontroll
– Vi gör bedömningen att fortfarande finns ett förhöjt terrorhot i Sverige, vi har inte sänkt den nivån. Och vi behöver ha kontroll över vilka som kommer in i Sverige på ett annat sätt än före 2015, säger Morgan Johansson.
Kontrollerna infördes, sades det då, som en tillfällig åtgärd i samband med det stora flyktingmottagandet hösten 2015. Sedan har de förlängts gång på gång, oftast ett halvår i taget. Det är inte bara Sverige som har det utan även länder som Tyskland, Danmark, Österrike och Norge.
EU-domstolen kom nyligen med ett utslag som säger att länder inte kan förlänga kontrollerna år efter år med samma motivering som första gången. Det måste motiveras med nya hot som uppkommit.
– Det finns ett behov av att ha sådana här kontroller och det är på gång en förändring för EU:s gränskodex som EU-kommissionen har lagt fram och som innebär att man utökar möjligheterna att ha gränskontroll, säger Morgan Johansson.
Polisen avgör
Det är polisen som avgör var kontroller ska göras och hur kontrollerna ska vara, som det heter anpassade till vad som är nödvändigt för att värna allmän ordning och säkerhet.
Det som kallas gränskontroller är inte detsamma som de id-kontroller som under en tid efter flyktingmottagandet 2015 genomfördes på bussar och tåg till Sverige. Regeringen lade fram ett förslag för några månader som gick ut på att riksdagen tillåter regeringen att vid behov på nytt införa sådana id-kontroller, vid tågen från Danmark över Öresundsbron till exempel. Men regeringen har efter skarp kritik lagt det på is.