– Vi räknar med att arbeta vidare under hösten så att vi till årsskiftet eller strax därefter har ett normalt år där väntetiden på domstolen ligger på i vart fall under sex månader, säger Fredrik Löndahl, chefsrådman vid förvaltningsrätten i Malmö, till Ekot.
Färre asylsökanden, i samband med att pandemin stängt gränser, bidrar till minskningen, liksom fler anställda vid domstolarna.
Det innebär att handläggningstiderna för första gången sedan 2016 är nere på maximalt sex månader. Det kan jämföras med snittiden 2019, som var 21 månader.
Framöver bedömer domstolarna att antalet ärenden kommer att öka igen, då fler överklaganden kan komma in i takt med att nya bestämmelser i utlänningslagen från halvårsskiftet börjat gälla, samt att gränserna börjar öppna igen.
Migrationsdomstolarna inrättades 2006 som en ny instans för att hantera migrationsärenden. De är förlagda under förvaltningsrätterna.
Enligt regleringsbrevet ska 90 procent av asylmålen vara avgjorda inom fyra månader och 90 procent av övriga migrationsmål inom fem månader. Men på senare år har detta inte följts.