– Det är bara att konstatera att det inte varit tillräckligt fokus på återkallelser, vare sig från regeringens eller myndighetens sida tidigare år, säger Migrationsverkets generaldirektör Maria Mindhammar.
Men sedan några år har fokuset på frågan ökat, säger hon.
I december i fjol fick Migrationsverket i uppdrag av regeringen att prioritera arbetet med återkallelse, och när året nu närmar sig sitt slut har cirka 9 400 uppehållstillstånd hittills återkallats, jämfört med 4 400 för hela förra året.
Räcker det – fångar ni in alla fall nu?
– Det kan man ju aldrig säga, att man definitivt fångar in alla fall, men många fall, säger Maria Mindhammar.
Nya sekretessregler dröjer
Hon framhåller även att olika myndigheter arbetar tillsammans för att stärka kontrollen.
– Det finns ändå en hel del information som vi faktiskt kan delge varandra och där sitter vi tillsammans nu och försöker se över vad vi kan göra i den situation vi har.
Hon ser också fram emot nya regler som kan riva kvarvarande sekretesshinder, något regeringen inlett ett arbete med. Men eftersom det handlar om lagstiftning kan det dröja.
Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) är bristerna "oerhört allvarliga". Hon framhåller att både regeringen och Migrationsverket vidtagit åtgärder.
– Egentligen är jag inte nöjd förrän varje felaktigt uppehållstillstånd är återkallat, säger Maria Malmer Stenergard.
– Men jag noterar att det skett en drastisk förändring hos Migrationsverket där det här arbetet prioriterats upp, något som uppenbarligen borde ha gjorts långt tidigare.
Vill återkalla fler
Regeringen vill skärpa hela regelverket kring återkallelser och har tillsatt flera utredningar för att se hur fler uppehållstillstånd ska kunna återkallas.
Kan det bli framgångsrikt med tanke på bristerna som nu framkommit?
– Det är jag övertygad om. Vi lägger ju om både lagstiftningen och styrningen av myndigheten och vi kommer att säkerställa att de arbetar på ett effektivt sätt, säger migrationsministern.
Över 400 miljoner kronor i skattemedel tros ha försvunnit utomlands när bidrag fortsatt att betalas ut till personer som lämnat Sverige.
Ska polis och Försäkringskassan utreda det och kräva tillbaka pengarna?
– Frågan ligger inte hos mig, men det är viktigt att man så långt lagen medger också följer upp felaktiga utbetalningar och där det är möjligt kräver återbetalning.