Myndigheten konstaterar att situationen för kvinnor och flickor i Afghanistan gradvis har försämrats sedan talibanrörelsen tog makten i landet i augusti förra året. Det handlar om flera regler och bestämmelser som begränsar kvinnors och flickors rättigheter.
På senare tid har talibanrörelsen stramat åt kvinnors rörelsefrihet och rättigheter ännu mer, exempelvis genom att utestänga kvinnor från att studera en rad ämnen på statliga universitet och från att besöka parker, gym och allmänna badhus, enligt Migrationsverket.
Gäller alla
I mitten av november uppmanade talibanrörelsens högste ledare dessutom landets domare att fullt ut tillämpa sharia (de islamiska religiösa reglerna). Kvinnor och flickor har fått sämre möjligheter att försörja och utbilda sig, få vård och undkomma våld.
Mellan augusti 2021 och november avgjorde Migrationsverket 451 ärenden med afghanska kvinnor och flickor som sökt skydd i Sverige. I 89 procent av fallen beviljades uppehållstillstånd.
Nu, genom ett så kallat reviderat rättsligt ställningstagande, skärper Migrationsverket sin bedömning till att gälla alla. Myndigheten anser att grundläggande mänskliga rättigheter för kvinnor och flickor kränks i Afghanistan.
Ren förföljelse
– När det gäller kvinnor och flickor gör vi bedömningen att läget har försämrats så mycket i landet att den sammantagna situationen utgör förföljelsegrund, säger rättschef Carl Bexelius till TT.
Därmed betraktas afghanska kvinnor och flickor som flyktingar och ska beviljas uppehållstillstånd här.
– Det råder osäkerhet om utvecklingen i landet men trenden går åt fel håll. Det tycks ju som att de mer hårdföra talibanledarna har fått överhanden i den interna diskussionen inom talibanrörelsen, säger Carl Bexelius.
Tisdagens beslut innebär stopp för utvisningar och gäller tills vidare. Det innebär att afghanska kvinnor och flickor som fått avslag på sin asylansökan kan ansöka igen och få en ny prövning.
Hela kollektivet
Det allmänna säkerhetsläget i Afghanistan har blivit bättre efter talibanernas maktövertagande, i så måtto att väpnade konflikter och urskillningslöst våld minskat avsevärt.
Men vissa grupper av människor har i allt högre grad fått sina mänskliga rättigheter kränkta. Sedan tidigare identifierar EU sådana utsatta som exempelvis journalister, människorättsförsvarare, företrädare för förra regimen, vissa religiösa ledare och personer som uppfattas ha arbetat för eller stöttat utländsk trupp. Asylsökningar från sådana personer bedöms från fall till fall.
– Det som är skillnaden nu är att den typen av individuell bedömning inte är nödvändig för flickor och kvinnor, eftersom det är en hel grupp som förtrycks, säger Carl Bexelius.
För att Migrationsverket ska ändra sin nya bedömning krävs bekräftat varaktiga förbättringar för detta kollektiv i Afghanistan.