2020 satte nytt vÀrmerekord i Europa

Förra Äret blev det varmaste som nÄgonsin har uppmÀtts i Europa. Och trots en kylande La Niña blev hela jordens Ärsmedeltemperatur den tredje högsta, enligt en ny rapport.

2020 var det varmaste Ă„ret som har uppmĂ€tts i Europa, och det tredje varmaste globalt – trots en kylande La Niña (syns kring ekvatorn vid Stilla havet).

2020 var det varmaste Ă„ret som har uppmĂ€tts i Europa, och det tredje varmaste globalt – trots en kylande La Niña (syns kring ekvatorn vid Stilla havet).

Foto: JOHAN HALLNÄS/TT

Miljö2021-04-22 08:01

– En av de saker man slĂ„s av Ă€r hur mild den förra vintern var i Nordeuropa, mellan 2019 och 2020. Vissa stationer i Sverige visade till och med att det inte ens blev nĂ„gon meteorologisk vinter alls, det gick direkt frĂ„n höst till vĂ„r, sĂ€ger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI.

Han har just tagit del av den fÀrska rapporten "European state of the climate 2020", frÄn EU:s center för klimatövervakning Copernicus.

UppvÀrmningen fortsÀtter

Resultaten gĂ„r i linje med de rapporter som nyligen presenterats av den meteorologiska vĂ€rldsorganisationen (WMO) och USA:s vĂ€dermyndighet NOAA – den globala uppvĂ€rmningen fortsĂ€tter stadigt och jordens medeltemperatur Ă€r nu cirka 1,2 grader högre Ă€n den var under förindustriell tid.

Men Àven om resultatet Àr bekant ger den europeiska rapporten ett vÀrdefullt perspektiv, menar Erik Kjellström, eftersom den delvis bygger pÄ andra kÀllor. Uppgifterna kommer bland annat frÄn olika satellitsystem, mÀtstationer pÄ marken och pÄ flygplan, samt ett speciellt sÀtt att kombinera mÀtdata och vÀderprognosmodeller som ger en detaljerad tredimensionell bild av hela atmosfÀren.

Omfattande brÀnder

Dessutom har Copernicus rapport extra fokus pĂ„ Europa och Arktis. I Europa lĂ„g medeltemperaturen 2020 drygt 1,6 grader över medelvĂ€rdet under referensperioden 1981–2020, vilket Ă€r den högsta Ă„rsmedeltemperaturen som nĂ„gonsin har uppmĂ€tts.

Även i Arktis var det exceptionellt varmt, med omfattande brĂ€nder som rasade under lĂ„ng tid i Sibirien. Just i den sibiriska delen av Arktis lĂ„g medeltemperaturen hela 4,3 grader över referensperioden 1981–2020, vilket ocksĂ„ Ă€r det högsta uppmĂ€tta vĂ€rdet nĂ„gonsin, och nĂ€stan tvĂ„ grader mer Ă€n det tidigare maxvĂ€rdet.

LĂ„ngsiktig trend

Freja Vamborg, som Àr forskare vid Copernicus Climate Change Service och huvudförfattare till rapporten, pÄpekar att Àven om det registrerades flera vÀrmerekord förra Äret sÄ Àr det den lÄngsiktiga trenden som Àr intressant att titta pÄ. Den visar bland annat att sedan 1859 har medeltemperaturen ökat med 1,2 grader Celsius globalt, 2,2 grader i Europa och 3 grader i Arktis. Dessutom framgÄr att de sex varmaste Ären som nÄgonsin har uppmÀtts globalt har intrÀffat under det senaste decenniet.

– De hĂ€r Ă„rliga rapporterna bidrar med en liten datapunkt till den lĂ„nga rad av information som vi har, och som hjĂ€lper oss att hĂ„lla koll pĂ„ vad som hĂ€nder. Jorden blir varmare och kommer att fortsĂ€tta att bli varmare sĂ„ lĂ€nge utslĂ€ppen av vĂ€xthusgaser fortsĂ€tter, sĂ€ger Freja Vamborg.

KĂ€nda faktorer

TT: Hur vet ni att det Ă€r utslĂ€ppen av vĂ€xthusgaser som gör jorden varmare, kan det inte vara till exempel en naturlig Ă„tergĂ„ng efter den lilla istiden 1350–1850?

– Dels ligger de temperaturer vi registrerar nu lĂ„ngt över de temperaturer som rĂ„dde före den lilla istiden. Dels ser vi i olika klimatmodeller att de hĂ€r temperaturerna inte skulle vara möjliga utan tillskottet av vĂ€xthusgaser frĂ„n fossila brĂ€nslen, sĂ€ger Freja Vamborg.

– NĂ€r vi stoppar in alla kĂ€nda komponenter som Ă€r viktiga för klimatsystemet i modellerna, som aerosoler, gaser frĂ„n vulkanutbrott, solens instrĂ„lning, förĂ€ndringar i jordens omloppsbana, solcykler och mĂ€ngder av andra faktorer, sĂ„ ser vi att det gĂ„r ihop nĂ€r vi har med de mĂ€nskliga utslĂ€ppen. Men om vi tar bort dem kan modellerna inte visa de temperaturer vi har i dag, tillĂ€gger hon.

Fakta: En lÀgesrapport om klimatet

Årets rapport frĂ„n EU:s klimatövervakningstjĂ€nst Copernicus – European state of the climate – visar bland annat att:

Den globala medeltemperaturen har ökat cirka 1,2 grader Celsius sedan förindustriell tid.
Medeltemperaturen i Europa har ökat med cirka 2,2 grader Celsius sedan förindustriell tid.
Medeltemperaturen i Arktis har ökat med cirka 3 grader Celsius sedan förindustriell tid.
HavsnivÄn har stigit med i genomsnitt 3,1 millimeter sedan 1993.
2020 var det nÀst varmaste Äret som nÄgonsin uppmÀtts i Arktis, och med god marginal det allra varmaste Äret i den sibiriska delen av Arktis.
2020 var det varmaste Ă„ret som nĂ„gonsin har uppmĂ€tts i Europa, drygt 1,6 grader varmare Ă€n medelvĂ€rdet för referensperioden 1981–2010.
2020 var ett av de tre varmaste Ären som nÄgonsin uppmÀtts globalt, trots det kylande vÀderfenomenet La Niña.

KĂ€lla: European state of the climate 2020, Copernicus, ECMWF

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!