Årets kortaste natt är här

Sommarsolståndet inträffar natten mot söndagen och är för vissa en otrevlig påminnelse om att nätterna nu blir allt längre – men många firar soluppgången på årets längsta dag.

Omkring 10|000 personer samlades för att se soluppgången vid Stonehenge den 21 juni i fjol. Arkivbild.

Omkring 10|000 personer samlades för att se soluppgången vid Stonehenge den 21 juni i fjol. Arkivbild.

Foto: Aijaz Rahi/AP/TT

Miljö2020-06-20 18:25

Strax före midnatt, klockan 23.43 för att vara exakt, är det dags för årets sommarsolstånd. Det är den tidpunkt då solen står i zenit över Kräftans vändkrets, vilket medför årets längsta dag och kortaste natt.

– Även om vi går mot mörkare tider så går det väldigt långsamt, och vi kommer fortfarande ha ljusa morgnar och kvällar att njuta av en bra bit in på sommaren, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

I England firas varje år sommarsolståndet vid Stonehenge, ett stort monument av stenar i en cirkel på en slätt, cirka 20 mil väster om London. Förra året samlades runt 10 000 personer för att se soluppgången.

Exakt varför Stonehenge bygges, av vilka och hur finns det många teorier om. Stenarna är dock placerade så att solen vid midsommar går upp bakom Heel Stone, där man tror att ingången till monumentet låg, och de första strålarna lyser in mot mitten av cirkeln.

Men i år är firandet på platsen inställt till följd av coronapandemin. Eftersom firandet är populärt och brukar locka många besökare har English Heritage, som ser efter över 400 historiska monument och byggnader, valt att sända både solnedgången på lördagskvällen och soluppgången på söndagsmorgonen via sina sociala medier.

Ett liknande firande vid Ale stenar på Österlen i Skåne brukar också locka besökare. Förra året hölls, för 34:e året i rad, en körkonsert i samband med sommarsolståndet. Konserten är inställd i år, även detta på grund av den pågående pandemin.

Fakta: Sommarsolståndet

Sommarsolståndet är tidpunkten på året när solen står som högst på himlen på norra halvklotet.

Solen står då i zenit precis över Kräftans vändkrets som sträcker sig i en linje över Sahara i Afrika, österut över Arabiska halvön, norra Indien, norra Stilla havet, Mexiko och Västindien.

På södra halvklotet råder omvända förhållanden, där infaller sommarsolståndet vid vårt vintersolstånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!