Avfallshantering från sol- och vindkraft granskas

Avfallet från uttjänta solcellspaneler och turbinblad från vindkraftverk förväntas öka kraftigt. Nu ska Riksrevisionen granska hur staten sköter hanteringen av det avfall som uppstår då solcellspaneler och vindturbinblad kasseras.

Riksrevisionen ska granska hur staten främjar avfallshanteringen av både solcellspaneler och turbinblad från vindkraftverk. Arkivbild.

Riksrevisionen ska granska hur staten främjar avfallshanteringen av både solcellspaneler och turbinblad från vindkraftverk. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Miljö2022-11-19 18:53

Avfallet innehåller en rad material som inte återvinns eftersom det inte anses ekonomiskt lönsamt.

"Granskningen inleds efter indikationer på att de styrmedel som staten förfogar över i dag inte räcker för att främja en effektiv hantering", säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.

Det är till stor del okänt hur uttjänta paneler och turbiner hanteras. Vissa delar återvinns, men inte alla. Och för att nå målen om klimatneutralitet 2050 är det viktigt för såväl Sverige som EU att minska avfallsmängden och öka återanvändningen av olika material, skriver Riksrevisionen.

Granskningen ska svara på om staten har sett till att uttjänta paneler och turbinblad hanteras på ett sätt som främjar återanvändning och materialåtervinning, samt att avfallshanteringen sker på ett miljöriktigt sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!