Bottenbetyg för Sveriges cirkulära ekonomi

Sverige framhålls ofta som en förebild i klimatsammanhang. Vi är duktiga på att sopsortera och har en koldioxidsnål ekonomi. Men när man för första gången undersökt hur cirkulära vi är blir det underbetyg för Sverige.

Att bygga nytt kräver mycket resurser som vi inte får tillbaka. Arkivbild.

Att bygga nytt kräver mycket resurser som vi inte får tillbaka. Arkivbild.

Foto: Maja Suslin/TT

Miljö2022-04-21 09:11

Om alla skulle leva som vi gör i Sverige skulle det krävas 3,8 jordklot. Den absoluta majoriteten av de resurser vi använder används aldrig igen.

Sverige är bara 3,4 procent cirkulärt, visar en ny rapport som finansierats av det strategiska innovationsprogrammet RE:Source och tagits fram av den nederländska klimatorganisationen Circle Economy i samarbete med svenska RISE.

Det kan jämföras med den globala siffran på 8,6 procent, enligt en rapport från 2020.

– 3,4 procent är jättelågt jämfört med det globala medeltalet och ännu lägre jämfört med dem som är bäst, säger Klas Cullbrand som är innovationsledare RE:Source.

Nederländerna har en cirkularitet på 24,5 procent och Österrike 9,7 medan Norge hamnar på 2,4 enligt rapporter som också gjorts av Circle Economy.

Låsta resurser

Större delen av resurserna som används för att tillgodose våra behov och önskemål kommer från så kallade jungfruliga källor. 96,6 procent av resurserna ingår inte i den cirkulära ekonomin, de blir låsta i sådant som byggnader och infrastruktur, släpps ut eller förstörs.

Sveriges resursutvinning per capita är den fjärde största i världen och vårt materiella fotavtryck är tredje störst i EU.

För många innebär cirkularitet återvinning, men fokus borde i stället skiftas mot hur vi producerar och konsumerar resurser, säger Klas Cullbrand.

– Även ett optimalt designat återvinningssystem kommer att ha förluster. Mycket resurser blir också upplåsta i samhället och därmed inte tillgängliga för framtida generationer, så det vi verkligen måste göra är att börja konsumera mindre från första början.

– Mycket av det vi gör är att lägga stora resurser på att utveckla återvinningsprocesser för att återvinna något som inte är designat för att återvinnas från första början. Vi måste tänka oss för och göra rätt från början.

Stora insatser

I rapporten presenteras en rad möjliga scenarier som tillsammans skulle fördubbla Sveriges cirkularitet till 7,9 procent och samtidigt minska det materiella fotavtrycket med 42,6 procent. Det kan låta enkelt, men kräver ändå stora insatser, förklarar Klas Cullbrand.

– Många av de åtgärder som beskrivs kräver många år av debatt och politiska diskussioner och det är en tid vi inte har. Det gäller att samhällets beslutsfattare inte bara läser rapporten, utan även agerar här och nu.

Åtgärderna som presenteras är bygg cirkulärt, värna om ett sunt livsmedelssystem, tillverka cirkulärt, omforma utvinningsindustrin, hållbar mobilitet och ansvarsfull design av förbrukningsvaror.

Till exempel används en tredjedel av allt som bryts och avverkas i Sverige till byggnation och man skulle kunna minska klimatavtrycket genom att minska resursanvändningen och cirkulera material. Till exempel skulle demontering i stället för traditionell rivning göra det möjligt att återanvända material som stål och virke och komponenter som fönsterbågar.

– Att tänka rätt kan vara att även om man låser upp resurser i samhällsbygget som hus och infrastruktur använda material som kan återvinnas senare, även om det tar hundra år.

Andra områden man tittat på är livsmedel och tillverkningsindustri.

Klas Cullbrand påpekar att cirkularitetsmåttet är viktigt men att även andra mått och indikatorer i rapporten är viktiga för att skapa en helhetsbild.

– Att mäta cirkularitet är oerhört komplext och inget enda mätetal kommer någonsin att kunna berätta hela sanningen, men vi hoppas att rapporten blir ett startskott för mer fördjupade diskussioner om resurser och för frågan högre upp på dagordningen.

Svenskar är duktiga på att återvinna, men konsumerar ändå för mycket. Arkivbild.
Svenskar är duktiga på att återvinna, men konsumerar ändå för mycket. Arkivbild.
Fakta: Rapporten i siffror

Sverige är 3,4 procent cirkulärt. Det innebär ett cirkularitetsgap på mer än 96 procent.

Varje år tillförs ekonomin mer än 266 miljoner ton resurser, nästan 25 ton per person. Resursutvinningen per capita – som överstiger 265 miljoner ton årligen – är den fjärde största i världen.

Omkring 130 miljoner ton resurser utvinns utomlands för att tillgodose landets behov, vilket utgör knappt hälften av Sveriges konsumtionsfotavtryck.

Vårt nuvarande koldioxidavtryck på cirka 84 miljoner ton överstiger Sveriges inhemska utsläpp med nästan två tredjedelar, vilket betyder att vi importerar koldioxid som släppts ut i samband med tillverkning av material och produkter i andra länder.

Sverige är ett av de länder i världen med högst utvinning av råvaror. Vi använder en tredjedel av vad som bryts och avverkas till byggnation, för att möta en stor efterfrågan på nya bostäder, och ytterligare en betydande del till tillverkning av olika typer av produkter som pappersmassa, papper, fordon och maskiner.

Utvinningsindustrin genererar enorma mängder avfall – omkring 90 % av Sveriges totala avfallsmängder.

Källa: The Circularity report Sweden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!