Insatserna under skogsbränderna 2018, som drabbade bland annat Gävleborgs och Jämtlands län, kritiserades i en utredning som presenterades i fjol.
Sedan dess har det hänt en del.
Bland annat finns tio helikoptrar redo att bekämpa bränder från luften, utplacerade där behovet är som störst. Under våren upphandlade Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) även två flygplan av Saab och förhoppningen är att de mindre vattenskopande flygplanen ska kunna sättas in redan den här veckan om det skulle behövas.
– De har en hemmabas på Skavsta flygplats, men kommer kunna positioneras beroende på var risken finns, säger Jakob Wernerman, enhetschef för nationella insatser och civilskydd på MSB.
– De kommer även kunna positioneras i andra länder om det behövs, det är en EU-resurs som vi huserar i Sverige. Vi kan nyttja den så mycket som vi behöver, men de (flygplanen) står också i beredskap att kunna täcka behov i hela norra Europa.
Upptäcka tidigt
I utvärderingen av skogsbränderna 2018 pekade utredaren Jan-Åke Björklund på ett antal områden där det behöver ske en förbättring, däribland bättre bedömning av skogsbrandsrisker och att se till mindre kommuner får och tar emot hjälp utifrån vid en större brand.
– Det handlar bland annat om att den övergripande ledningsförmågan hos lokala räddningstjänster behöver bli bättre. Och man behöver bli bättre på att tidigt upptäcka bränder för att kunna släcka dem i ett tidigt skede innan de växer till sig, säger Jakob Wernerman.
Att bekämpa skogsbränder är väldigt resurskrävande och vid större bränder behöver ofta olika räddningstjänster samverka – något som är en utmaning logistiskt.
– Men den övergripande ledningsstrukturen fungerar mycket bättre i stora delar av Sverige än för några år sedan. Vi har sett mycket utveckling kopplat till det, säger han.
Finns förbättringspotential
Enligt Jakob Wernerman har brandberedskapen i Sverige blivit bättre och bättre för varje år. Men det finns fortfarande utvecklingspotential.
– Vi behöver fortsatt bli bättre på att fälla vatten från luften. Även om vi har helikoptrar, och från och med i år mindre flygplan, så är det en utvecklingskurva som vi behöver ta oss igenom och vi behöver lära oss hur man använder de här resurserna på ett effektivt sätt, säger han, och tillägger:
– Men man ska ha klart för sig att skogsbränder släcks på marken. De flygande resurserna kan vara ett understöd och hjälpa till att hindra spridning. Men det krävs betydande markresurser för att komma in i skogen, säger Jakob Wernerman vid MSB.