– Det är ett väldigt begränsat område som de här gårdarna ligger i, säger han till TT och hänvisar till erfarenheterna från andra länder, till exempel Danmark och Nederländerna, där smittan också spridits från gård till gård.
Alla minkuppfödare uppmanas att skicka in minkar som självdött till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), som testar dem för coronaviruset.
Den 23 oktober hittades det första coronafallet hos svensk mink. Den 5 november konstaterades smittan vara spridd till ytterligare nio gårdar och i slutet av förra veckan visade det sig att ytterligare tre gårdar drabbats – samtliga i Blekinge. Därmed är smittan spridd till 13 av de cirka 20 minkgårdar som finns i Sölvesborgs kommun.
Bara i Blekinge
I övriga Sverige finns ytterligare ett 20-tal minkuppfödare, men hittills har smittade minkar bara hittats i Blekinge.
Än så länge är det oklart hur smittspridningen till minkarna har gått till.
– Vi vet att närheten till en smittad gård är en riskfaktor. Det är troligen inte en smittväg, utan många olika. I vissa fall är det säkert människor, säger Karl Ståhl.
Andra potentiella smittbärare till minkgårdar kan vara förrymda minkar, katter och kanske fåglar.
Avelsdjur sparas
Hittills har inte den typ av muterat virus som väckt oro och lett till massavlivning i Danmark hittats bland svenska minkar. Därför anser Jordbruksverket och SVA att avelsdjuren kan få sparas under den pågående så kallade pälsningen, då merparten av minkarna avlivas för att pälsen ska kunna tas till vara och gå på export.
Bland människor med koppling till minknäringen i Sölvesborgs kommun har fem testats positivt för covid-19. Det är oklart om de smittats av minkar eller ute i samhället, uppger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö för P4 Blekinge.