– I tider när vi alla är tyngda av den här situationen är det här ett sätt att fokusera på något annat där vi faktiskt kan åstadkomma skillnad, säger HSR:s vd Johanna Ragnartz.
Nordiska kusträddardagen samlar årligen tusentals människor i de nordiska länderna för att städa upp skräp runt kuster och vattendrag.
Fortfarande hamnar runt åtta miljoner ton plast i haven varje år och i dag flyter uppskattningsvis runt 150 miljoner ton plast i haven.
Tänka om
Men i år har spridningen av coronaviruset tvingat miljöaktivisterna att tänka om. Den norska systerorganisationen, Hold Norge Rent, har skjutit upp sin kampanj till hösten. I Sverige har man landat i ett annat beslut.
I stället för att samla stora mängder människor under en dag ska frivilliginsatsen löpa genom hela maj månad. Kampanjen vänder sig till mindre grupper och tanken är att man ska ta med sig familjen eller kompisarna ut för att plocka skräp.
– Det finns många människor hemma i Sverige nu. Då kan vi passa på att ta hand om vår fina natur tillsammans, men på avstånd, säger Johanna Ragnartz.
Ett uppsving
Hon tror inte att epidemin kommer att skrämma bort engagerade människor. Tvärtom.
– Jag tror att det här kanske kan vara ett uppsving, då vi får kunskap om allemansrätten och vikten av att hålla naturen ren, säger hon.
– Vi är alla oroliga över coronakrisen. Men att värna om närmiljön är ett väldigt positivt engagemang, och genom att göra det mår man lite bättre, och blir av med lite ångest. Det är ett synligt och påtagligt problem som vi kan påverka.