Polisens teori är att branden uppstod i samband med eldning. Statistik för villabränder, från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), visar att 30 procent av dem beror på soteld.
Men Björn Björkman, expert på eldstäder vid Brandskyddsföreningen, säger att överhettning är ett större problem än soteld. Det beror på att skorstenarna är byggda för att tåla en soteld.
– Det eldas rätt mycket nu när det är kallt i hela landet och folk jobbar hemma. Men man ska inte elda mer än två till tre kilo ved per timme, säger han.
Pausa eldningen
Björkman berättar att det finns 1,8 miljoner eldstäder i Sverige och att riskerna att drabbas av överhettning är störst vid eldning i kaminer.
– En skorsten klarar 300–400 graders värme, men vid eldning i kaminer kommer man lätt upp i 600–800 grader om man eldar mer än tre kilo ved i timmen, säger Björkman.
Hans råd är låta eldstaden vila emellanåt.
– Om man eldat i fyra timmar bör man låta eldstaden vila lika länge, annars finns det risk för att temperaturen sticker iväg.
För att ha koll på temperaturen vid eldning rekommenderar han användning av rökgastermometer.
– Att elda utan att ha koll på temperaturen är som att köra på motorväg utan hastighetsmätare. Även ur bränslesynpunkt har man ingen nytta av elda för mycket och länge, säger Björn Björkman.
Faran med överhettning är att det kan leda till att det börjar brinna i husets bjälklager.
Hantera askan
Det är också viktigt att hantera askan på rätt sätt, eftersom glöden kan hålla i sig flera dagar.
– När man askar ur ska askan läggas i en plåthink eller en speciell askhink som ska ställas på ett underlag som inte är brännbart, absolut inte på altanens trädäck.
Att följa råden är livsviktigt.
– Får man en brand i en villa brukar det bli så stora skador av rök och vatten att huset måste rivas eller byggas om.