Experten: Kan bli en lysande svampsommar

Matsvampar med kantareller i spetsen börjar dyka upp i markerna efter en tid med mer regn. Om vÀdret hÄller i sig kan det bli en riktigt bra svampsommar, enligt svampexperten Kjell Hedberg.

Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.

Kantareller har börjat dyka upp runt om i landet. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT

Miljö2020-07-08 21:30

Juli Àr hittills inte riktigt den sommarmÄnad som mÄnga drömt om. Runt om i landet har de varmare temperaturerna i juni bytts ut mot svalare vÀder och en hel del regn. Men det finns en fördel: nÀr skogarna blir blöta dyker matsvamparna upp.

– De vanliga kantarellerna börjar dyka upp i mĂ€ngder eftersom att det har regnat pĂ„ rĂ€tt bra runt Storstockholm, sĂ€ger Kjell Hedberg.

Vittnar om fynd

PĂ„ platser som Östergötland, VĂ€rmland och SmĂ„land vittnar svampentusiaster om sina fynd, och Ă€ven i SkĂ„ne har kantareller ploppat upp trots att det har varit lite torrare i landets södra delar. Rikliga mĂ€ngder regn Ă€r viktigt för svampar, det gĂ€ller att vattnet tar sig ner i marken.

– Ska du fĂ„ det blött i en tĂ€t lövskog sĂ„ mĂ„ste det nog falla 30 millimeter regn pĂ„ nĂ„gra dagar för att det ska mĂ€rkas i marken, det tar tid, sĂ€ger Sigvard Svensson, mykolog vid biologiska museet i Lund.

Om vÀdret fortsÀtter vara blött kan det bli en riktig bra sommar svampmÀssigt.

– Det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga hur det blir men just nu ser det lysande ut. SĂ„ hĂ€r bra har det inte varit pĂ„ fem sex Ă„r, sĂ€ger Kjell Hedberg som Ă€r mykorrhizamykolog och ordförande i Söderorts svampförening.

En mykorrhizamykolog Àr specialist pÄ sambandet mellan svampar och en vÀxts rötter.

LĂ€ra sig samspelet

Bara för att det regnar hos dig betyder det inte att det regnar i skogen, pÄminner Sigvard Svensson om. Skurar kan göra att regnet fördelar sig ojÀmnt.

– Det kan vara en vĂ€ldig skillnad med bara nĂ„gra kilometers mellanrum.

Sigvard Svensson tipsar svampplockare om att hÄlla koll pÄ var det har regnat de senaste dygnen via vÀdertjÀnster. Det kan ocksÄ vara bra att leta intill bÀckar och i kullar som vÀter mot norr, dÀr fukten stannar lÀngre.

Enligt Kjell Hedberg Àr det ocksÄ viktigt att lÀra sig om samspelet mellan trÀd och svampar, dÄ olika svampar vÀxer intill olika trÀd.

"Chansa aldrig"

Sigvard Svensson tror att mÄnga kommer att ge sig ut för att plocka svamp i Är nÀr allt fler stannar i Sverige. Men det finns en sak som kanske framför allt ovana svampplockare mÄste tÀnka pÄ:

– Var hundra procent sĂ€ker pĂ„ det du plockar, chansa aldrig. Svampar Ă€r alldeles för farliga om de Ă€r giftiga.

Om du Àr osÀker kan du leta efter information om svampen pÄ internet, eller i en svampbok. Det Àr viktigt att ha en uppdaterad svampbok, pÄpekar Kjell Hedberg.

– MĂ„nga arter revideras och det har visat sig att det vi kallade för matsvamp för 10–15 Ă„r sedan Ă€r giftiga eller rĂ€tt giftiga, sĂ€ger han.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om