En gård i Skåne har satts i karantän sedan sjukdomen konstaterats bland kalkoner på gården. Inga djur eller djurprodukter får lämna gården, de smittade fåglarna ska avlivas och anläggningen saneras, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).
Viruset, H5N8, är mycket smittsamt mellan fåglar, men det finns inga tecken på att människor kan smittas. Fall av fågelinfluensa har på sistone upptäckts i flera europeiska länder och har lett till omfattande åtgärder – i Tyskland har uppåt 70 000 fåglar avlivats för att få bukt med smittan.
Höjd skyddsnivå
Därför beslutade Jordbruksverket den 6 november om att gå upp till skyddsnivå 2 i Sverige, vilket bland annat innebär att tamfåglar i regel ska hållas inomhus. Syftet är att förhindra kontakt mellan de tama fåglarna och de vilda fåglar som tros bära på smittan.
– Vi har ännu inte hittat det hos vilda fåglar i Sverige, men det är väl bara en tidsfråga. Antagligen har vi det bland vilda fåglar, men det är något vi undersöker, säger Maria Nöremark, tillförordnad biträdande statsepizootolog på SVA.
Går inte att utrota
Nu uppmanas djurägare i hela landet att vara extra uppmärksamma på bland annat ökad dödlighet bland fjäderfän, och att kontakta veterinär om något verkar vara fel. Allmänheten kan också bistå SVA genom att skicka in döda fåglar som hittas.
– Det här är inget vi kan utrota, men genom att jobba noga med att skydda sin besättning så kan man minska risken att få in det. Det handlar både om att skydda från vilda fåglar och att skydda från kontakt med andra besättningar, säger Maria Nöremark.
För den som äter ägg och fågelkött är risken i det närmaste obefintlig enligt Folkhälsomyndigheten. Dels finns inget som tyder på att människor smittas av viruset, dels är dödligheten så hög för de smittade fåglarna att produkter från dem inte bör nå konsumenter. Enligt Livsmedelsverket kan man fortsätta äta ägg och fågelkött.