Fiskeministrar trålar efter enighet

Ännu en holmgång väntar när EU-ländernas fiskeministrar ska enas om nästa års fångster i Östersjön. Trots rejält minskade kvoter under 2010-talet varnar miljörörelsen för att ännu mer måste göras.

Torsk lossas från en fiskebåt i hamnen i Skillinge. Arkivfoto från år 2017.

Torsk lossas från en fiskebåt i hamnen i Skillinge. Arkivfoto från år 2017.

Foto: Johan Nilsson/TT

Miljö2020-10-19 11:50

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) och hennes kollegor från övriga EU sitter samlade i Luxemburg för att hitta rätt fångster för 2021.

Sverige är i allmänhet nöjt med de förslag som EU-kommissionen lagt fram, med ytterligare sänkningar av torskkvoterna i både östra och västra Östersjön.

Lekstängning

Nilsson vill dock se ändringar när det gäller vilka områden där fisket stoppas helt under torskens lekperioder, för att inte drabba sillfisket nära land.

– Vi ska säkerställa att vi grundar de beslut som vi nu tar på vetenskaplig rådgivning. Det gäller både kvoter, men också andra frågor, säger Nilsson i en kommentar till ministerrådets kameror på väg in till mötet.

De totala förslagen för 2021 ligger på nästan 4 000 ton torsk och strax över 100 000 laxar. På tio år har därmed kvoterna minskats med över 60 procent för laxen och 95 procent när det gäller torsken.

"Följ råden"

Ett stort antal miljöorganisationer varnar dock för att ännu mer behövs och vill helst se en nedgång i år med ytterligare 20-25 procent jämfört med kommissionens förslag.

"Dagens möte är en möjlighet för ministrarna att inte bara prata utan också göra något och bevisa att de är verkliga ledare. Följ de vetenskapliga råden, få slut på överfisket i Östersjön och leverera omedelbara åtgärder för klimatet", säger Rebecca Hubbard från lobbygruppen Our Fish i ett pressmeddelande.

Fakta: Fiskeförslag för 2021

EU-ländernas jordbruksministrar samlas i Luxemburg under måndagen och tisdagen i hopp om att enas om sin syn på föreslagna reformer av jordbrukspolitiken, samt nästa års fångstkvoter för fisket i Östersjön 2021.

EU-kommissionen har föreslagit ytterligare minskningar av torskfisket med 11 procent i västra Östersjön och 70 procent i östra delen – där det i princip råder fiskestopp för torsk.

För sillen föreslås minus 35 procent i centrala Östersjön och minus 50 procent i väster.

För laxen vill kommissionen öka fångsten med 9 procent i egentliga Östersjön, men minska med 10 procent i Finska viken.

Källa: EU-kommissionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!