Fyndet: Tusenfoting som faktiskt har tusen ben

Tusenfotingen har lurat dig. Det har nämligen aldrig funnits någon känd art av mångfotingen som har så många ben. Fram tills nu. Forskare har upptäckt en lång, smal och ljusskygg varelse med 1 306 ben – fler än något annat känt djur i världen.

En mångfoting med över tusen ben har upptäckts i Australien.

En mångfoting med över tusen ben har upptäckts i Australien.

Foto: Paul Marek et al/Scientific Reports/TT

Miljö2021-12-18 13:27

Den som kom på tusenfoting som ett annat namn för mångfoting tog i från tårna och fram tills nu har det handlat om falsk marknadsföring. Det har nämligen inre funnits någon känd art av mångfoting med mer än 750 ben.

Men nu kliver en äkta tusenfoting fram i rampljuset sedan forskare gjort en upptäckt 60 meter ner i marken, i ett borrhål vid ett gruvprojekt i västra Australien. Där gömde sig en mångfoting med 1 306 ben – fler än något annat känt djur – som tillhör den nya arten eumillipes persephone, enligt studien som har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

Trådliknande varelser

Forskarna har undersökt och mätt fyra trådliknande medlemmar av den nya arten. Efter mödosam räkning med mikroskop konstaterades att en vuxen hona hade 1 306 ben och en annan 998. De två vuxna hanar som ingick i studien hade 818 respektive 778 ben.

Djuren är mindre än en millimeter breda men nästan tio centimeter långa, färglösa, saknar ögon och har konformade huvuden med antenner och näbb.

– Det var överväldigande eftersom det nästan är dubbelt så många ben som har upptäckts hos tidigare tusenfotingar, säger Paul Marek, entomolog vid Virginia Tech i USA som har lett studien, till The New York Times.

– 750 kan tyckas många ben för ett djur. Men 1 306 är ganska häpnadsväckande.

Det är inte helt ovanligt att forskare hittar nya arter när de undersöker habitat som vanligtvis är otillgängliga för människor. Det kan med andra ord finnas mycket kvar att upptäcka där ute.

Kräver uppdatering

Marek hoppas att det nya fyndet ska rikta mer uppmärksamhet mot den viktiga biologiska mångfald som gömmer sig djupt under marken. Och så är han nöjd över att ha fått vara med och reda ut hur många ben en tusenfoting faktiskt kan ha.

– Alla läroböcker kommer att behöva skrivas om. Åtminstone stycket om tusenfotingar, säger han.

Fakta: Mångfotingar

Det som i dagligt tal kallas tusenfotingar är ett annat namn på mångfotingar. Trots namnet har det tidigare inte funnit någon känd art som har mer än 750 ben.

Det finns omkring 13 000 arter av mångfotingar runt om i världen. I Sverige finns minst 90.

Mångfotingar står insekterna nära men avviker bland annat genom att kroppen bakom huvudet saknar tydlig regionsindelning. Kroppen är 0,5 mm till 30 cm lång och smal och består av många segment, där flertalet är inbördes lika och bär ben.

Källa: Nationalencyklopedin

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!