Granbarkborren kan under ett enda år förstöra mer än 100 miljoner kubikmeter granskog i Europa och Asien. Ifjol dödade insekten nästan åtta miljoner kubikmeter gran i Sverige – vilket kostade 3,5 miljarder kronor.
En studie utförd av Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har nu kartlagt baggens arvsmassa, och fynden kan vara viktiga i det framtida bekämpningsarbetet.
Studien visar bland annat att granbarkborren har ett stort antal gener som hjälper till att bryta ner växters cellväggar. Upptäckten kan bädda för högspecifik bekämpning där man går in på gennivå för att tysta eller släcka ner de skadliga generna med så kallad RNA-interferens (RNAi).
"Man kan exempelvis slå ut gener som har en direkt påverkan på överlevnaden, eller inrikta sig på de gener som är viktiga för barkborrarnas reproduktion eller förmåga att uppfatta de feromoner som de använder vid parning och för att angripa granskog", säger Martin N Andersson, docent vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.