Giftet i fet Östersjöfisk har slutat minska

Dioxinhalterna i fet Östersjöfisk har sjunkit under lång tid. Men minskningen av miljögifterna har avstannat – till viss del på grund av fossila bränslen, enligt Livsmedelsverkets toxikolog Emma Halldin Ankarberg.

Nyfångad strömming. Arkivbild.

Nyfångad strömming. Arkivbild.

Foto: Hasse Holmberg/TT

Miljö2021-02-11 20:59

Fossila bränslen som bensin, kol och olja har på senare år pekats ut som ett existentiellt hot eftersom de bidrar till klimatförändringarna.

En mindre uppmärksammad konsekvens av förbränningen av dem är utsläpp av så kallade dioxiner, långlivade miljögifter som är skadliga för människors hälsa. Gifterna finns i många livsmedel i Sverige, men är särskilt koncentrerade i fet Östersjöfisk.

"Behöver samarbete"

Halterna är betydligt lägre i dag än för femtio år sedan, enligt Emma Halldin Ankarberg.

– Jag är född i början av 70-talet, och då var dioxinhalterna i bröstmjölk tio gånger högre än vad de är i dag, säger hon.

Men minskningen har avstannat på senare år.

– Det beror på att vi fortfarande bränner sopor och fossila bränslen, men också på skogsbränder och vulkanutbrott som också släpper ut dioxiner och som är svåra att göra någonting åt.

Hon nämner kolbränning i östeuropeiska länder som ett problem.

– Vi behöver ett internationellt samarbete för att få bort kolbränning i till exempel Östeuropa. Det ger upphov till ämnen som flyger hit i atmosfären och landar hos oss eftersom det är kallt här, säger Halldin Ankarberg.

"Tar så lång tid"

Livsmedelsverket uppmanar sedan tidigare till återhållsam konsumtion av den feta Östersjöfisken. Barn, unga och kvinnor i fertil ålder ska begränsa sitt intag till 2–3 gånger per år, och andra till högst en gång i veckan.

Emma Halldin Ankarberg är pessimistisk inför möjligheten att kunna slopa rekommendationen att begränsa intaget.

– Jag har lite svårt att se inom överskådlig framtid att vi skulle kunna äta helt utan restriktioner. Det är möjligt att vi framöver, om halterna fortsätter sjunka, kan äta fet Östersjöfisk lite oftare, men det tar så lång tid för halterna att sjunka.

Fakta: Livsmedelsverkets fiskråd

Fertila kvinnor, barn, ungdomar, gravida och ammande uppmanas att begränsa konsumtionen av vissa fiskar till 2–3 gånger om året. Andra grupper kan äta fiskarna högst en gång i veckan.

1. Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas.

2. Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken.

3. Vildfångad sik från Vänern och Vättern.

4. Vildfångad röding från Vättern.

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!