PFAS är ett samlingsnamn för en grupp kemikalier som finns på många ställen i samhället – bland annat i smink, stekpannor, regnkläder, skor, samt i livsmedel och dricksvatten. PFAS har kallats "evighetskemikalier", eftersom ämnena inte bryts ner i naturen.
Under sommaren har EU:s medlemsländer fattat beslut om att införa gemensamma gränsvärden för PFAS i kött, fisk och ägg, efter ett förslag från EU-kommissionen. De nya gränsvärdena är satta efter en riskbedömning gjord av EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa).
– I dag kontrolleras inte förekomst av PFAS i livsmedel eftersom vi inte har några gränsvärden att förhålla oss till. Så vi får framöver kika på hur kontrollerna ska läggas upp i Sverige, säger Sofia Ardell, chef för EU-samordning på Livsmedelsverket, till Vetenskapsradion.
Även gränsvärdet för dricksvatten sänks kraftigt nästa år, från 90 till 4 nanogram per liter vatten. Enligt en tidigare rapport från Livsmedelsverket har fyra miljoner svenskar dricksvatten som ligger över det föreslagna gränsvärdet.
Så sent som i förra veckan kom larm om höga halter av PFAS i kräftor efter det att researchföretaget Testfakta analyserat åtta fabrikat av kräftor som säljs i svenska butiker. Resultatet visade att den som äter mer än en handfull kräftor under en måltid kan få i sig mer PFAS än vad som är lämpligt för en hel vecka.
De nya gränsvärdena för kött, fisk, ägg och dricksvatten börjar gälla den 1 januari 2023.