Förhandlingarna under den pågående FN-konferensen COP15 om biologisk mångfald går trögt. Förhoppningen har varit att mötet, innan det slutar den 19 december, ska utmynna i att avtal för att skydda den biologiska mångfalden liknande Parisavtalet för klimatet.
I dag onsdag kommer medlemsländernas miljöministrar till Montreal och förhoppningen är att det ska bli mer driv i diskussionerna och att kompromissviljan ska öka.
Men det finns även positiva inslag. Ett sådant är de tio storskaliga projekt som lyfts fram av UNEP för att de på olika vis lett till att känslig natur börjat återställas.
Skog för jaguarer
Bland annat handlar det om arbete med att återskapa Atlantskogen som tidigare sträckte sig sammanhängande över Brasilien, Paraguay och Argentina. Som en följd av skogsavverkning och stadsbyggen har området blivit fragmenterat vilket har stora negativa konsekvenser för artrikedomen.
Hundratals organisationer arbetar nu med att återställa skogen och få till så kallade korridorer som gynnar hotade arter som jaguarer och lejontamarin. Runt 700 000 hektar har redan återställts och målet är att 1 miljon hektar ska var återställt till 2030.
Minska öknens utbredning
Ett annat exempel är ”Den stora gröna muren” i Afrika. Satsningen syftar till att hejda ökenspridningen i Sahel-regionen söder om Sahara i Afrika. Ett cirka 15 kilometer brett band av skog ska planteras tvärsöver hela kontinenten, från Djibouti i öster till Senegal i väster, en sträcka på omkring 7 775 kilometer. Enligt UNEP ska satsningen leda till att binda 250 miljoner ton kol och skapa ytor för bland annat odling och bete.
Att återställa naturen i och längs med den indiska floden Ganges är ett annat av projekten, ett arbete som pågått sedan 2014, liksom ett internationellt projekt som fokuserar på att skydda och återskapa bergsmiljöer. Arbetet har bland annat lett till att populationen av bergsgorillor i Uganda och Rwanda fördubblats de senaste 30 åren.
Tre kriser för planeten
– Att förändra vår relation med naturen är nyckeln till att backa planetens tre kriser – klimat, natur och förlusten av biologisk mångfald samt föroreningar och nedskräpning. Dessa tre projekt visar att med politisk vilja, vetenskap och samarbeten över gränser kan vi nå FN:s mål om att restaurera ekosystem och skapa en hållbar framtid, inte bara för planeten utan även för oss som kallar den vårt hem, sade Inger Andersen, chef för UNEP i samband med offentliggörandet.
De utvalda projekten kommer bland annat att kunna få finansiering och rådgivning av FN.