Sommaren är här och med den har också badsäsongen börjat. På ett 20-tal badplatser i landet finns kvalitetsmärkningen Blå flagg – en internationell symbol som visar att anläggningen uppfyller kriterierna för vattenkvalitet, säkerhet och service, miljöutbildning samt information.
– Det som är gemensamt för alla med Blå flagg är att man har tagit ett beslut om att aktivt jobba med hållbarhetsfrågor och information, säger Henrik Alsén, ansvarig för Blå flagg i Sverige.
– Här har man en engagerad ledning som aktivt jobbar med de här frågorna på ett tydligt och framåtsträvande sätt. Det gör att de tänker på detaljerna på ett sätt som blir bra för gäst, verksamhet och miljö.
Högt ställda krav
Skillnaderna på badplatserna med kvalitetsmärkning och de utan är inte så stora. Sverige har nämligen redan höga krav på anläggningarna vad gäller säkerhet och avfallshantering, till exempel. Och miljöinformation finns utspritt i samhället tack vare människors kännedom om allemansrätten.
– Det är högt ställda krav men det är också hur man paketerar det mot gäst så att de förstår vad de får. Märkningen blir lite grann att man förtydligar, kommer man dit vet man att det är en kvalitetssäkring som en tredje part har tittat på och godkänt, säger han och fortsätter:
– Med det sagt är alla hamnar och stränder i Sverige bra ändå.
Nytt för i år
Varje år måste fritidshamnarna, strandägarna och turistbåtarna ansöka på nytt och ett kontrollbesök genomförs. Därefter kan badplatsen godkännas av en jury.
– Det är vanligast på västkusten och i Skåne där man har fler turister från våra grannländer och Tyskland. Där är Blå flagg större än vad det är i Sverige och där blir det en igenkänning, säger Henrik Alsén.
I år har 14 hamnar och sju stränder i landet tilldelats utmärkelsen och nytt för denna sommar är att Trosa Havsbad hissar Blå flagg.