HÄrd kamp för att rÀdda jordgubbarna mot kyla

Kalla nÀtter slÄr hÄrt mot de svenska jordgubbarna. Odlare runt om i landet tar nu till alla medel för att rÀdda sommarens skörd.

Rebecka Andersson i Falkenberg har frostbevattnat sina jordgubbsblommor, sÄ att de fÄr ett tjockt islager pÄ sig. Jordgubbsblommor som förfryser blir svarta i mitten.

Rebecka Andersson i Falkenberg har frostbevattnat sina jordgubbsblommor, sÄ att de fÄr ett tjockt islager pÄ sig. Jordgubbsblommor som förfryser blir svarta i mitten.

Foto: Privat/Rebecka Andersson

Miljö2020-05-17 20:40

De senaste dagarna har mĂ„nga svenska jordgubbsodlare fĂ„tt det hett om öronen – i takt med att temperaturen klĂ€ttrat nedĂ„t pĂ„ flera hĂ„ll i landet.

En av dem som sliter extra hÄrt just nu Àr Rebecka Andersson som Àger MunkagÄrds egendom i Falkenberg. Hon Àr uppe pÄ nÀtterna och kollar till sprinklersystemet med jÀmna mellanrum.

– Man fĂ„r vara alert hela tiden och sköta det dĂ€r sĂ„ det inte fryser. Stannar bevattningen sĂ„ har man kanske 20 minuter pĂ„ sig att fĂ„ igĂ„ng pumparna igen, sĂ€ger hon till TT.

VÀrre i Är

Det har varit en intensiv vecka. I vanliga fall brukar det bli markfrost vid tretiden nÀr solen gryr. Nu börjar det redan vid niotiden pÄ kvÀllen.

– Det var faktiskt sĂ„ hĂ€r förra Ă„ret ocksĂ„, för ganska exakt ett Ă„r sedan. Vi har haft jordgubbsodlingen sedan 1993 och har aldrig varit med om sĂ„dana hĂ€r vĂ„rar som det varit nu, sĂ€ger Rebecka Andersson.

Men det Àr mycket vÀrre i Är jÀmfört med i fjol, bedömer hon.

TT: Kommer ni att klara av att ha jordgubbar till midsommar?

– Vi brukar ha det till midsommar, ofta har vi det. Men nu kĂ€nns det lite som att det blir veckan efter midsommar.

PÄ MunkagÄrd Àr det sjÀlvplock som gÀller, ingen försÀljning, och dÀrför Àr man inte sÄ beroende av just midsommarhelgen.

– Jag kan tycka att det Ă€r minst lika bra att ha en sen sĂ€song i juli nĂ€r folk har semester och har tid att plocka, konstaterar Rebecka Andersson.

Midsommarleveransen hotad

Tomas Stenhuse driver Stenhuse gÄrd pÄ Gotland, dÀr det ocksÄ varit kalla nÀtter. Han Àr nu osÀker pÄ om gÄrden kommer att klara sin leverans till midsommar.

– Nej, det Ă€r tveksamt faktiskt om det hĂ€r bara ska fortsĂ€tta, det hĂ€r vĂ€dret, sĂ€ger Tomas Stenhuse, som hoppas att det vĂ€nder.

PÄ de fÀlt dÀr det börjat blomma Àr det under kontroll, men för de andra krÀvs det att han lÀgger ut vÀv för att försöka driva pÄ odlingen.

Tomas Stenhuse har Ă€ven sparrisodling som pĂ„verkats av köldknĂ€ppen. För det Ă€r inte bara jordgubbarna som fryser i det kalla vĂ€dret. TT har tidigare rapporterat om att odlare i SkĂ„ne befarar att det blir brist pĂ„ fĂ€rskpotatis till midsommar. Även Ă€pplen hotas.

Marcus Söderlind, ordförande i LRF trÀdgÄrd, har fÄtt rapporter om frostskador frÄn en del fruktodlare i landet.

– Nu blev det vĂ€ldigt kallt mitt i blomningen, konstaterar han och utvecklar:

– Det Ă€r blommorna pĂ„ frukt och bĂ€r som Ă€r vĂ€ldigt kĂ€nsliga för frost, eller potatisblast som har kommit upp.

Fakta: SÄ hanterar du jordgubbar bÀst

FÀrska bÀr bevaras bÀst om de inte snoppas av och samtidigt hÄlls kalla. Om de Àr snoppade bör de Àtas omedelbart, eller frysas in. Frysta jordgubbar bör förvaras kallare Àn minus 17 grader. Skiva och sockra bÀren lÀtt för att fÄ ett bÀttre resultat. Jordgubbar smakar som bÀst nÀr de Àr rumstempererade, dÄ trÀder den goda smaken fram.

KÀlla: BÀrfrÀmjandet/LRF TrÀdgÄrd

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!