Havsfåglar hotade av värmeböljor

Sillgrisslor och andra havsfåglar riskerar att förlora både ägg och ungar i utdragna värmeböljor. I en studie på Stora Karlsö uppmättes vid några tillfällen över 47 grader i solen. –Vi såg flera ungar som dog i värmen, säger Agnes Olin vid SLU.

Sillgrisslekolonin på Stora Karlsö är den största i Östersjön. Arkivbild.

Sillgrisslekolonin på Stora Karlsö är den största i Östersjön. Arkivbild.

Foto: Roland Johansson/TT

Miljö2023-02-17 20:06

Havsfåglar häckar ofta på klippor och stränder, utan svalkande skydd av exempelvis träd. Det gäller även på Stora Karlsö utanför Gotland, i Östersjöns största sillgrisslekoloni.

Området drabbades av värmeböljor i slutet av juni både 2020 och 2022. Enligt en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) blev det vid några tillfällen över 47 grader varmt i det direkta solljuset på klipporna.

"Väldigt känsliga"

Det fick vuxna fåglar att söka tillflykt i det svalkande havet – med ödesdigra konsekvenser för ungar och ägg, som blev kvar i solen eller riskerade att bli nedsparkade från klipporna av misstag.

– Ungar och ägg är väldigt känsliga om de lämnas ensamma i solen, säger Agnes Olin, som är forskare vid SLU.

– Vi trodde inte att det skulle vara så pass illa. Men under värmeböljan 2020 såg vi att drygt en femtedel av häckningsförsöken som var i gång då misslyckades. Så det är en ganska betydande del.

Större faktor

Sillgrisslorna på Stora Karlsö har annars haft en positiv utveckling de senaste decennierna, bland annat tack vare minskat hot från miljögifter.

De extrema och utdragna värmeböljorna väntas dock bli fler i takt med de pågående klimatförändringarna. Det kan få allvarliga följder för havsfåglar både i Östersjön och på andra håll enligt forskarna.

– En värmebölja då och då är nog inget större problem för populationen i stort. Men vi vet ju att värmeböljorna kommer att komma oftare och vara mer intensiva, säger Agnes Olin.

– Så det kommer att bli en större och större faktor och kan absolut påverka populationen framöver.

Fakta: Sillgrissla

Sillgrisslan är en art i fågelfamiljen alkor.

I Sverige häckar sillgrisslor främst på Karlsöarna utanför Gotland, men även på andra platser i Östersjön och på Hallands Väderö.

Den största kolonin finns på Stora Karlsö. Där häckar över 20 000 par sillgrisslor varje år.

Varje par lägger ett ägg per säsong och hjälps åt med att ruva fram och mata ungen.

Sillgrisslorna i Östersjön har haft en positiv utveckling de senaste 15 åren med ett kraftigt ökande antal. Sannolikt beror det på minskade hot från miljöutgifter, oljeutsläpp och fiskeredskap.

Källa: SLU och Världsnaturfonden

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!