Historiskt skyfall i Stockholm

Det massiva skyfallet i Stockholm i lördags är ett av de högst uppmätta under 60 års mätningar i staden. I Högdalen i södra Stockholm uppmättes dygnsnederbörden till 81,9 millimeter.

Lördagens skyfall drabbade främst södra delen av Stockholm med flera översvämningar.

Lördagens skyfall drabbade främst södra delen av Stockholm med flera översvämningar.

Foto: Anders Wiklund/TT

Miljö2021-06-15 07:10

Tidigare har dygnsnederbörd över 80 millimeter i Stockholm bara uppmätts vid några få tillfällen mellan åren 1961–2020. Exempelvis 1992, då det föll 82 millimeter vid Louddens mätstation. 2005 uppmättes 89 millimeter i Skärholmen.

Och i helgen skedde det igen. Vid lördagens korta men intensiva skyfall uppmättes hela 81,9 millimeter vid en mätstation i Högdalen i södra Stockholm, enligt miljöförvaltningens SLB-analys.

– Det var ett väldigt extremt regn och det är väldigt ovanligt. Det var en av de större regnmängderna som har uppmätts i Stockholm under ett dygn, säger Alexandra Fleetwood, pressansvarig på Stockholm vatten och avfall (SVOA).

Varnar: Bada inte då

För att regnmängderna inte ska leda till översvämningar i källare, så använder sig SVOA av så kallad bräddning, som innebär att orenat avloppsvatten tillfälligt släpps ut.

Det sker automatiskt vid tillräckligt stora regn, och den kan vara mindre eller mer omfattande.

– Eftersom det finns en risk för bräddning i samband med stora skyfall bör man kanske inte bada just då utan vänta något dygn, säger hon.

Enligt Erik Karlsson, specialist på SVOA, har det garanterat bräddats på olika ställen i Stockholm i samband med skyfallet.

– Vi kan se att tyngdpunkten ligger över Söderort.

Över 100 källare drabbade

Karlsson berättar vidare att det kommit in långt över 100 inrapporterade fall av översvämningar i källare, främst i Söderort.

– Det är jättetråkigt att det hände och jag lider med dem som drabbats. Det var en extrem händelse att det kom så mycket och nu har vi haft två stora regnfall på så kort tid, säger han och fortsätter:

– Det brukar ske under högsommar eller sensommar, och att det nu sker så här tidigt på sommaren är en ny företeelse.

Det är Stockholms miljöförvaltning som beslutar om det krävs extra provtagningar av badvattenkvaliteten efter skyfall, enligt Karlsson.

Bräddats i Hägersten

Jerzy Slazak, miljö- och hälsoskyddsinspektör vid Stockholms stads miljöförvaltning, berättar att SVOA på söndagen rapporterade in att det hade bräddats i Hägersten.

– Det är innerstadsbaden som ligger nedströms från den punktstationen som kan vara drabbade, säger han.

TT: Borde ni agera när ni får in en sådan rapport?

– Vi har inte den beredskapen att rycka ut bara för att det regnat kraftigt.

Under måndagen fanns dessutom redan en inplanerad provtagning på vissa bad nedströms i Mälaren, som eventuellt kan vara drabbade, enligt Slazak.

TT: Finns det risk att det är förhöjda bakterienivåer efter skyfallet?

– Visst kan man spekulera i det men utsläppspunkten i Mälaren är långt ut och djup. Dessa bakterier blir också på ett par tre dygn utkonkurrerade av andra mikroorganismer.

Eget ansvar

Han säger att det är viktigt att medborgaren själv tar sitt ansvar och kan bedöma själv.

– Allmänheten är upplysta och vet att det kan bli konsekvenser av skyfall. Ser man bajskorvar eller toalettpapper komma flytande så kan man göra en egen bedömning och kanske inte bada.

Efter det extrema skyfallet för tre veckor sedan så "bräddades det överallt och det var katastrof", enligt Slazak.

– Då avrådde vi från bad i preventivt syfte och med facit i hand så var det rätt, för en del hade förhöjda halter även om det var tjänligt.

Miljöförvaltningen har denna gång inte gått ut med en avrådan från bad i preventivt syfte.

På torsdag får miljöförvaltningen analysresultaten från provtagningar och då kan de se den eventuella effekten av lördagens skyfall.

TT: Borde provtagningar ske oftare?

– Vi har en väldigt hög ambitionsnivå och tar varannan vecka eftersom det finns stort intresse från allmänheten.

Lördagens skyfall ledde till många översvämmade källare i södra Stockholm.
Lördagens skyfall ledde till många översvämmade källare i södra Stockholm.
Fakta: Mätstationer i Stockholm

Indikatorn maximal dygnsnederbörd är baserad på tre olika datakällor:

SMHI:s mätstation Observatorielunden i centrala Stockholm.

SLB-analys vid Miljöförvaltningen, mätstationerna Torkel Knutssonsgatan på Södermalm samt Högdalen.

Stockholm Vatten och Avfall (SVOA), mätstationerna Torsgatan (flyttad till Vanadislunden 2016), Skärholmen, Åkeshov, Hässelby, Loudden, Tensta, Henriksdal, Gubbängen, Trekanten, Strömvägen samt Ulvsunda (ny 2017).

Källa: Stockholm stad

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!