Isen sprider sig – alla fem isbrytare i gång

Istäcket breder ut sig i norr och på andra håll i landet. Nu har Sjöfartsverkets alla fem isbrytare tagits i tjänst.
–När det går så här fort gäller det att vara på tårna, säger isbrytarchefen Anders Dahl.

Statsisbrytaren Oden är en av de fem som är i gång. Arkivbild.

Statsisbrytaren Oden är en av de fem som är i gång. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Miljö2021-02-04 09:39

Fram till julhelgerna såg det ut att bli en lika mild vinter som i fjol, eftersom december var varmare än normalt. Sen slog kylan till, över i princip hela landet.

I Bottenviken, Norra Kvarken och utanför andra delar av ostkusten är det fruset och nu är det isbrytarsäsong på riktigt, eftersom alla fem så kallade statsisbrytare har satts in i skarp tjänst, enligt Sjöfartsverket.

– Ligger det som nu blir det en fast isskorpa som växer sig stark, men kommer det vind från öst som pressar mot svenska kusten bildas det isvallar och då blir det assistansbehov ner till Gävle på nolltid, säger Anders Dahl till TT.

Till skillnad från de senaste, milda vintersäsongerna har man nu isbrytaren Ale i Vänern och isrensning längs med Göta Älv.

– Vi ser på de specialprognoser vi har att kylan kommer att fortsätta och intensifieras. Det finns förutsättningar för en ordentlig vinter.

Sjöfarten och rederierna har likt många andra branscher varit hårt drabbade av coronapandemin. Men i norr har det gått bra och isbrytarna har gjort ett femtiotal uppdrag åt handelssjöfarten hittills i år.

– Norrlandssjöfarten har till och med gått upp väldigt mycket. På det sättet har vi mer att göra än ett vanligt år i norr, säger Dahl.

Fakta: Statens fem egna isbrytare

Sjöfartsverket har fem egna isbrytare: Ale, Atle, Frej, Oden och Ymer. Vid behov hyrs externa resurser i form av bland annat bogserbåtar in.

Sjöfartsverket bryter is till havs och assisterar, dirigerar, leder och bogserar fartyg som har problem med att komma fram.

Sverige och Finland har sedan några år tillbaka ett mycket nära samarbete angående isbrytningen, vilket kan innebära att det ibland är en finländsk isbrytare som assisterar trafiken till en svensk hamn och omvänt.

Källa: Sjöfartsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!