Att Kebnekaise har landets högsta fjälltopp vet väl de flesta. Men vilken av dess toppar reser sig allra högst? Svaret är inte längre givet.
Sydtoppen, som under lång tid haft rekordet, är nämligen en glaciär som sakta men säkert krymper i det varmare klimatet. På 50 år har dess högsta punkt sjunkit hela 24 meter: från 2 120 meter år 1969 till knappt 2 096 meter (2 095,6 meter) i fjol, enligt Tarfalaforskarnas mätserie. Därmed blev Nordtoppen, som utgörs av berg, landets högsta punkt med sina 2 097 meter (2 096,8 meter för att vara exakt).
Allt talar för att Nordtoppen blir högst även i år. I fredags, den 7 augusti, uppmättes Sydtoppen till 2 096,5 meter, alltså 30 centimeter lägre än granntoppen. Och mer hinner hända innan den officiella mätningen görs i september.
– Sommaren är inte slut ännu. Trots en lång och snörik vinter och en inte speciellt varm sommar smälter det på ganska bra. Den sjunker lite varje dag, säger Gunhild Ninis Rosqvist, professor i geografi och ansvarig för mätningarna.
Tarfala forskningsstation ligger i Tarfaladalen i Kebnekaisefjällen och är knutet till Stockholms universitet.