Den 27-åriga kenyanska klimataktivisten Manasiti Omar har rest till Sverige för att närvara vid FN-mötet Stockholm+50 som syftar till att snabba på tempot i den gröna omställningen. Inga konkreta beslut eller åtaganden väntas utan fokus ligger på dialoger som är tänkta att leda fram till en högre växel i arbetet, utifrån de löften som världens länder redan har gjort.
Men Manasiti Omar hyser inga större förhoppningar om att ministrarna på plats ska åka hem och få fart på genomförandet av politiken.
– Ärligt talat tror jag inte att det här mötet kommer att leda till att tempot ökar i klimat- och miljöarbetet, säger hon till TT.
– De pratar om att länder ska arbeta tillsammans, men gräsrotsrörelser måste involveras mer. Det är organisationer som driver förändring genom att jobba med samhällen som är direkt berörda av klimatkrisen.
Svår torka
Manasiti Omar kommer från ett herdesamhälle i Kajiado, ett av de områden i Kenya som är mest utsatt för den svåra torkan på Afrikas horn. För herdarna, som främst försörjer sig på boskap, är ett gynnsamt klimat själva förutsättningen för överlevnad. Men problemen är stora och har blivit mycket värre.
– Bara under min livstid har torkan blivit mer utdragen och när det väl regnar kommer det mer än normalt, då blir det översvämning, säger Omar.
– Barnäktenskap på grund av fattigdom är ett annat problem. När boskapen dör av torkan gifts flickor bort av sina familjer som inte längre kan försörja dem.
Att rikare länder håller sina löften om klimatfinansiering till mindre utvecklade länder, som ofta kämpar vid klimatförändringens frontlinjer, är avgörande, framhåller Omar. Där hon bor behövs mer kunskap och utbildning kring hur samhället kan anpassa sig till verkligheten på en varmare planet.
– Men löftena om klimatfinansiering hamnar ofta i dokument och når inte fram till de som är berörda.
Svårt med visum
Omar har fått ekonomiskt stöd från Fridays for future för att ha råd att skaffa visum och resa till Sverige. Men andra aktivister har inte haft samma tur, de har inte fått visum eller har inte råd att betala för resan.
– Om jag inte hade fått hjälp från andra unga aktivister hade jag inte varit här i dag, säger Omar.
– Jag sätter allt mitt hopp om framtiden till unga. Det är vi som är kapabla att åstadkomma förändring, genom att pressa ledare och kräva handling. Jag tror att de lyssnar på oss.