Gör om strandskyddet i grunden. Det var uppdraget som den särskilda utredaren Catharina Håkansson Boman fick av regeringen, som en del av januariavtalet med C och L.
Syftet var att göra strandskyddet mer nyanserat. Större hänsyn skulle tas till att Sverige är ett stort land där såväl tillgången till sjöar och stränder som befolkningstätheten varierar stort.
I den färdiga utredningen föreslås nu att kommuner ska kunna ansöka hos länsstyrelsen om att häva strandskyddet i landsbygdsområden, och att det generella strandskyddet vid små vattendrag och sjöar ska tas bort.
Utredningen lämnades till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) på måndagen.
MP starkt kritiskt
Samtidigt bör strandskyddet stärkas i områden där exploateringsgraden är hög och efterfrågan på mark är stor, anser utredaren. Strandskyddet bör även stärkas i vattenområden som är av särskild betydelse för djur- och växtlivet.
Maria Gardfjell, miljöpolitisk och landsbygdspolitisk talesperson för Miljöpartiet, skriver i ett mejl till TT att "Miljöpartiet är starkt kritiska till att delar av förslagen hotar Sveriges miljö- och friluftsmål."
Hon påpekar att strandskyddsutredningens uppdrag var tvådelat, att stärka strandskyddet i vissa områden och komma med förslag på flexiblare regler i andra områden.
"Finns vissa fördelar"
"Jag saknar förslag på hur strandskyddet ska stärkas. Ett starkare skydd för havsstränder längs hela Sveriges kust måste införas. Kuststräckorna som redan är hårt exploaterade kan skyddas med ett starkare strandskydd", skriver Maria Gardfjell.
Det dock finns vissa fördelar med att göra strandskyddet mer flexibelt i glesbygder och i landsbygder, påpekar hon.
Naturskyddsföreningen är också kritisk till utredningsförslagen.
– Vi har inget emot att det ska bli enklare att bygga på landsbygden och förstår att det kan behövas, men förslaget som ligger på bordet kan få mycket negativa konsekvenser för allmänheten och för miljön, säger Karin Lexén, generalsekreterare i Naturskyddsföreningen.
Otydliga kriterier
Hon anser att kriterierna för när man kan upphäva strandskyddet är otydliga och, som hon säger det, “lämnar utrymme för godtycke”.
– Risken är stor att strandskyddet upphävs inom stora områden. Vi är också kritiska mot att det generella strandskyddet helt och hållet ska lyftas bort från små sjöar och vattendrag, säger hon och fortsätter:
– Man kan redan i dag få dispens, men det här innebär i praktiken att skyddet för värdefulla naturområden kommer att tas bort från väldigt många stora områden.
Framför allt är Naturskyddsföreningen kritisk till att utredningen inte lever upp till en del av sitt uppdrag, nämligen att stärka strandskyddet i exploaterade områden såsom kust- och skärgårdsområden.
Höja värdet
Kristina Yngwe, landsbygdspolitisk talesperson för Centerpartiet och ordförande i miljö och jordbruksutskottet, säger att partiet välkomnar utredningen.
– Det kommer göra skillnad för förutsättningarna för landsbygden, säger Kristina Yngwe.
Exempelvis kan det leda till att att möjligheten för att bygga strandnära kan höja värdet på fastigheter samt göra det mer attraktivt att flytta till en landsbygdskommun.
– Det är också positivt att förslaget kan leda till att kommunerna får mer makt, vilket är i linje med den politik vi driver, säger Kristina Yngwe.