Skolor, sjukhus och industrilokaler är exempel på offentliga miljöer där lysrör ofta används. Samtidigt innehåller ljuskällan ofta kvicksilver som utgör ett hot mot både miljö och människors hälsa, uppger Kemikalieinspektionen.
Därför fasas majoriteten av alla lampor med kvicksilver ut och förbjuds inom EU under 2023, efter ett initiativ från Kemikalieinspektionen och Energimyndigheten.
– Det innebär att man inte får tillverka eller importera produkterna till EU, men man får sälja av innevarande lager i exempelvis en butik som redan köpt in de här produkterna, säger Johanna Löfbom, utredare på Kemikalieinspektionen.
Miljö och hälsa
Lampor som används för allmänna ändamål, mellan 30 och 50 watt, innehåller fem milligram kvicksilver. Ämnet är en lättflyktig metall som kan spridas över långa avstånd via luften, då i form av kvicksilverånga. Metallen bryts inte ner naturligt utan samlas i marken, i vattnet och i levande organismer.
– Det här är jätteviktigt för vår hälsa och för miljön. Genom förbudet kan vi minska mängden kvicksilver samtidigt som vi ökar energieffektiviteten, säger hon.
"Ingen överraskning"
EU har sedan 2006 stegvis fasat ut kvicksilver och användningen av lampor med kvicksilver är i dag kraftigt begränsad.
– Det har pågått diskussioner om detta under lång tid så de flesta tillverkare har ställt om och erbjuder idag LED-lampor. Så detta är ingen överraskning för någon, konstaterar Johanna Löfbom.
Vissa lampor och lysrör har däremot varit tillåtna att använda i väntan på mer energieffektiva alternativ.
– Man får använda lamporna tills de går sönder och byta dem då, och då kanske det inte ens finns något annat alternativ än en LED-lampa, säger hon.
Bytet från kvicksilverlampor till LED-lampor beräknas spara cirka 310 miljarder kilowattimmar inom EU till 2035. Det är nästan tre gånger så mycket som Sveriges totala elförbrukning per år, som ligger på 135 terawattimmar.