Länsstyrelse varnar för utfyllnad i Öresund

Det finns en gräns för hur många utfyllnader Öresund tål, varnar länsstyrelsen i Skåne och upprepar kritiken mot den danska konstgjorda ön Lynetteholm.

Mellan Refshaleøen och Nordhavn i Köpenhamn pågår förberedelserna för att anlägga en konstgjord ö. Den skånska länsstyrelsen är fortsatt kritisk. Arkivbild.

Mellan Refshaleøen och Nordhavn i Köpenhamn pågår förberedelserna för att anlägga en konstgjord ö. Den skånska länsstyrelsen är fortsatt kritisk. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Miljö2022-04-01 09:00

Skapandet av en ny, 290 hektar stor ö i Köpenhamn kommer att påverka flödena i Öresund. Det har tidigare framhållits av den skånska länsstyrelsen och detta har bekräftats i en ny granskningsrapport från ett internationellt konsultföretag, Deltares, skriver länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

"Vi har läst rapporten noggrant och diskuterat den ingående med andra myndigheter, däribland experter på SMHI och Havs- och vattenmyndigheten. Rapporten bekräftar att utfyllnaden kommer att resultera i en minskning av flödet i Öresund. Samtidigt visar rapporten att minskningen delvis kan kompenseras av att flödet ökar på andra platser i Öresund", säger vattenhandläggare Carl Lindqvist i pressutskicket.

Sannolikt blir det bara en liten effekt på flödena av just Lynetteholm, enligt den nya rapporten. Men detta ska läggas till alla andra tidigare utfyllnader som redan gjorts i Öresund liksom planerade vindkraftprojekt, framhåller han.

Även Malmö stad har velat göra en ny utfyllnad, om än i mycket mindre skala än den som ska göras i Köpenhamn. Också denna har länsstyrelsen i Skåne sagt nej till, liksom mark- och miljödomstolen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!