På söndagsmorgonen vaknade Per-Olov Wikberg och sonen Mattias i ett tält i Jämtlandsfjällen. Här har de tillbringat natten efter en vandringstur i Snasahögarna.
– I dag är det regnskurar. Det var tre grader i morse när vi vaknade, berättar Per-Olov Wikberg för TT.
Han arbetar som samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd, där man genomfört en enkät bland nyckelpersoner på destinationsbolag och fjällstationer inför sommarens turistanstormning. Totalt 27 personer från olika orter har svarat på enkäten, från Åre i norr till Sälen i söder.
Underskattar vädret
Nästan åtta av tio uppger att de ovana besökarna blivit allt fler. Flera svarande uppger även att ett vanligt misstag bland förstagångsvandrare är att underskatta hur snabbt vädret kan växla i fjällen.
– Ett nybörjarmisstag är att man inte håller koll på vädret och utrustar sig fel. Man utrustar sig för en kortare dagstur men ger sig ut på en flerdagarstur med för lite kläder, för dåliga skor och för lite mat, säger Per-Olov Wikberg.
Soligt i sociala medier
Många besökare kommer med förväntningar om strålande sol och blå himmel, utifrån bilder man sett i sociala medier, uppger han.
– Man behöver regnkläder och varma kläder med sig för att det ska bli bra och härligt. Utsikten är fantastisk och upplevelsen blir ofta lika bra som med sol, bara man ger sig ut och rör på sig, säger Per-Olov Wikberg.
Att bli trött och kall under en tur ökar risken för misstag och i sin tur olyckor, betonar han.
– Däremot ser vi sällan allvarliga olyckor på sommaren, men det är ju betydligt fler ovana besökare på sommaren än på vintern.
Fjällsäkerhetsrådet har sammanställt tips till ovana fjällbesökare, och ett av dem handlar om att ha kläder som klarar snabba väderomslag – så som vind- och vattentäta skalplagg. Ett annat tips är att följa markerade leder och använda en fjällkarta tryckt på fukttåligt papper.
Fjällräddaren: Börja hemma
Rickard Svedjesten, ordförande i Svenska fjällräddares riksorganisation, säger att den svenska fjällvandraren generellt sett är hyfsat förberedd.
– Men det finns en liten andel som är ny och som bara ser vandringen som en punkt på listan över saker man vill hinna göra innan man dör. Det är dem vi får problem med, säger Rickard Svedjesten.
Att bege sig ut i fjällvärlden kräver noggranna förberedelser, särskilt för den som är ovan. Det gäller även om man planerar att vandra efter markerade leder, som den populära Kungsleden.
– Fjällvandringen börjar hemma. Prova att slå upp tältet innan, gå in kängorna, välj en kortare tur och följ väderleksrapporten noga. Då minskar du riskerna, säger Rickard Svedjesten.