Michael Tjernström vill inte få en partistämpel

Han vet mer om det arktiska klimatet än de flesta och konsulteras ofta när medierna behöver sakkunskap. Men att Michael Tjernström blev klimatforskare hade mest med tillfälligheter att göra. Och en liten lögn.

Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, fyller 65 år.

Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet, fyller 65 år.

Foto: Staffan Claesson/TT

Miljö2020-08-17 08:07

För ett år sedan sommarpratade klimatforskaren Michael Tjernström i radion och föreslog att bensinskatten skulle höjas med fem kronor per liter. Han hade aldrig fått hatbrev tidigare men det fick han då.

– Om jag ska vara alldeles ärlig vet jag inte om fem spänn skulle räcka, det var något jag högg till med för att få folk att reagera. Och det gjorde de, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

De allra flesta var negativa. Många blev arga, en del till och med riktigt arga. Men Michael Tjernström står fast vid att vägtrafiken är en av de största klimatbovarna i Sverige. Globalt står energiproduktionen för en stor del av koldioxidutsläppen men i Sverige är vägtransporternas andel större.

Han exemplifierar problemet med renoveringen av den egna sommarstugan.

– Vi har behövt köpa en massa nya grejer som eltoa, varmvattenberedare, duschkabin och virke. Men det är omöjligt att få allt levererat samtidigt. I stället kommer det säkert 20 olika transporter hela långa vägen ut till stugan när det hade räckt med en. Min slutsats blir att det är för billigt att transportera saker.

Väder via värnplikten

De som reagerade positivt på förslaget om bensinskattehöjning var huvudsakligen organisationer med engagemang i klimatfrågan. De vill gärna knyta till sig en profil som Michael Tjernström. Men då säger han nej. Han vill inte bli en bricka i ett politiskt spel eller få en partistämpel i pannan.

– Min roll som forskare är att utifrån bästa kunskap tala om vad som händer med klimatet och vad det beror på. Det vill jag göra så objektivt jag bara kan och ändå så pedagogiskt att folk förstår.

Valåret 2018 blev han mer politiskt frispråkig än vanligt när han i en debattartikel med hustrun och kollegan Gunilla uttryckte sin besvikelse över att klimatfrågan knappt nämndes i valrörelsen.

– Det handlade också om vilket parti man skulle rösta på. Jag är allmänborgerlig och var lite förbannad för det verkade inte gå att lägga sin röst på någon som tog klimatet på allvar och samtidigt förbli borgerlig.

Michael Tjernströms intresse för klimat och väder är inget han har haft med sig hela livet. Det finns meteorologer som har spanat på moln sedan barnsben men till dem hör inte han.

Den unge Michael skulle bli fotograf men tillfälligheter förde honom på andra vägar. Som värnpliktig blev han uttagen till infanteriregementet i Kungsängen, det tyckte han dock låg för nära hemmet i Solna. När han överklagade avkrävdes han ett skäl och då fick han hitta på ett. Men vad?

– Jag upptäckte att man kunde göra lumpen som meteorolog och kom att tänka på min fantastiska fysiklärare som hade visat hur man kunde göra väderprognoser på egen hand. Så jag ljög ihop en historia om att jag skulle bli meteorolog till yrket.

Vilket han alltså senare blev. Först inom försvaret, sedan bland annat på SMHI och som forskare i universitetsvärlden. De senaste 20 åren har han intresserat sig för det arktiska klimatet och varit med på flera expeditioner med den statliga isbrytaren Oden. Årets tur ställdes dock in på grund av pandemin.

Långresor till havs

Att tillbringa månader på en båt i Norra ishavet tätt ihop med ett 60-tal andra människor är speciellt.

– Man måste ha en läggning som gör att man inte hamnar i konflikt med folk. Sedan gäller det att hitta dagsrutiner. Det finns ett gym men jag är inte lagd åt det hållet så jag tar långa promenader på däck. Och så jobbar jag förstås.

Samt fotograferar. För även om Michael Tjernström inte blev yrkesfotograf har han fortsatt att odla sitt fotointresse. När han håller vetenskapliga presentationer brukar han krydda dem med fina bilder från sina resor, det har blivit något av hans varumärke.

Nu fyller du 65. Tänker du gå i pension?

– Nej, jag blev ju bestulen på en resa med Oden som jag hoppas blir av nästa år, så än tänker jag inte sluta. Och även när jag blir pensionär lär jag fortsätta forska och skriva inom mitt område. Då är jag fri att bara göra det som är kul.

Fakta

Namn: Michael Tjernström.

Fyller: 65 år den 17 augusti 2020.

Gör: Professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Bor: Uppsala.

Familj: Hustrun Gunilla Svensson (professor i meteorologi vid samma institution), en gemensam dotter och två barn från ett tidigare äktenskap, samtliga vuxna.

Så firar han födelsedagen: ”Jag skulle ha bjudit hem lite folk om det inte varit för coronan, nu blir det inget större.”

Om att fylla 65: ”Inte samma feststämning som vid 50 kanske. Det känns mer som att det börjar bli dags att runda av lite.”

Om musik: Lyssnar mycket på sådant han växte upp med som Beatles, Marvin Gaye, Stevie Wonder och Chicago. Musik var en viktig del av uppväxten och Michael spelade cello i orkester under många år innan han bytte den mot ett trumset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!