Från toppen av Mount Everest till havens djup – mikroplaster förekommer nu i stort sett överallt på jorden. Tidigare har de hittas i Antarktis vatten och isar men nu har de för första gången hittats i nyfallen snö där, rapporterar The Guardian.
Mikroplasterna hittades i samtliga prover som nyzeeländska forskare samlade in på 19 ställen på Antarktis. I genomsnitt fanns 29 partiklar per liter smält snö – mer än vad som tidigare har hittats i områdets vatten.
Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften The Cryosphere.
"Otroligt tråkigt"
Inför expeditionen var forskarna optimistiska och trodde inte att de skulle hitta mikroplaster på så pass avlägsna platser.
– Det är otroligt tråkigt, men att hitta mikroplast i antarktisk nysnö framhäver omfattningen av plastföroreningar även i de mest avlägsna delarna av världen, säger Alex Aves, en av forskarna verksamma vid University of Canterbury, enligt The Guardian.
Mikroplaster bildas vid nedbrytning av större plastbitar och kan vara omöjliga att se med blotta ögat.
Forskarna identifierade 13 olika typer av plaster, där den absolut vanligaste var polyetentereftalat som används exempelvis i PET-flaskor och kläder.
Bidrar till uppvärmning
Modelleringar visar att mikroplasterna kan ha färdats till Antarktis tusentals kilometer genom luften. Men den mest sannolika källan är människor som har vistats på Antarktis, enligt forskarna.
Mikroplaster kan vara skadliga för både djur och växtliv – och även bidra till klimatförändringarna. Bland annat kan mörk mikroplast absorbera solljus och bidra till lokal uppvärmning, enligt forskarna.
– Vi lär oss fortfarande mycket om effekterna, men vad vi vet hittills är det inte särskilt bra, säger forskaren Laura Revell.