Ministern lovar: Påskäggen räddade

När 1,3 miljoner värphöns nyligen avlivades på en småländsk gård varnade branschen för äggbrist till påsk. Nu försäkrar landsbygdsministern att läget är under kontroll:
–Det kommer att finnas ägg och kyckling i butikerna, säger Jennie Nilsson (S).

Det kommer att finnas ägg till påsk, enligt landsbygdsministern Jennie Nilsson (S).

Det kommer att finnas ägg till påsk, enligt landsbygdsministern Jennie Nilsson (S).

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Miljö2021-02-10 21:21

Det senaste svenska utbrottet av fågelinfluensa drabbade inte vilken gård som helst – två miljoner höns har avlivats på Sveriges största äggproducent. Detta föranledde branschorganisationen Svenska Ägg att varna för snåla påskbord.

– Det går ju inte att trolla fram djur som inte finns, sade ordföranden Jan-Olof Bohlin tidigare till TT.

Kommer finnas ägg

Men enligt landsbygdsministern kommer det att finnas tillräckligt med ägg till den färgsprakande högtiden – trots att hon beskriver läget som allvarligt.

– Det är under kontroll. Mycket tack vare en bra dialog mellan näringen och myndigheterna. Båda uppger att de har de verktyg som krävs för att hantera situationen, säger Jennie Nilsson och fortsätter:

– Det kommer inte att finnas ett överflöd av och kampanjer på ägg och kyckling den här påsken. Men det kommer att finnas. Man kommer att stryka exporten och i stället prioritera hemmamarknaden och svenska producenter.

Svårkontrollerat

Fågelinfluensavirusen H5N5 och H5N8 kom till Europa i höstas via flyttfåglar österifrån. De satte sina klor i Sverige i november, med ett första utbrott på en kalkonbesättning i Skåne. Sedan dess har alltså miljontals djur avlivats, beläggningar sanerats och säkerhetsnivån höjts.

Jordbruksverket, som tillsammans med Statens veterinärmedicinska anstalt, är expertmyndighet på området, har haft stora utmaningar med att begränsa smittspridningen.

– Restriktionerna säger att alla djur i närheten ska hållas inomhus. Men luftburna virus tar sig in via ventilationssystem eller andra öppningar. Vi har stoppat spridningen så till vida att den inte hoppar mellan gårdar. Men att kontrollera den vilda faunan är omöjligt, säger Jennie Nilsson.

Fakta: Fågelinfluensavirus

Vilda fåglar (främst andfåglar) anses utgöra den naturliga reservoaren för influensavirus.

Hos vilda fåglar i hela världen cirkulerar en stor mängd olika influensa A-virus utan att orsaka påtaglig sjukdom hos fåglarna. Utbrott orsakade av influensavirus från vilda fåglar förekommer framför allt hos fjäderfä. Andra djurarter kan också smittas av vissa typer av influensa A-virus från fåglar ─ antingen direkt, via fjäderfä ─ eller via andra djurarter.

Det är mycket ovanligt att människor smittas. I en del fall kan viruset också genom mutation anpassas till fortsatt spridning hos dessa arter. Så har till exempel gris, häst och människa utvecklat egna linjer av influensavirus.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!