Satelliter som ingår i Copernicus , EU:s observationssystem för global miljöövervakning och säkerhet, har snappat upp starka signaler om aktiva bränder i runt den norra polcirkeln i Sibirien.
Nu överväger forskare om bilderna visar "zombiebränder". Fenomenet handlar om rester av bränder från i fjol som pyrt i gräsen och kan komma att ta ny fart på grund av en ovanligt varm och torr vår.
Misstanken är inte bekräftad eftersom mätningar på marknivå saknas.
Tecknen på "zombiebränder" runt polcirkeln är oroande eftersom förra årets skogsbränder i regionen var oöverträffade. Bara under juni 2019 uppskattas bränderna ha orsakat utsläpp på runt 50 megaton koldioxid, vilket motsvarar Sveriges totala årliga utsläpp, enligt Rymdstyrelsen.
Forskarna vid Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), som övervakar intensitet och utsläpp från skogsbränder jorden runt, såg värmeavvikelser på satellitbilderna.
"Anomalierna är ganska utbredda i områden som brann förra sommaren. Om så är fallet kan vi under vissa miljöförhållanden se en adderad effekt av fjolårets brandsäsong i Arktis och återigen leda till storskaliga och långvariga bränder över regionen", säger forskaren Mark Parrington på CAMS i ett pressmeddelande.
Den tropiska brandsäsongen är nyligen överstånden. Enligt CAMS-forskare låg utsläppen i den västindiska regionen långt över genomsnittet för åren 2003–2019.