MP vill se samlad budgetprocess

Miljöpartiet (MP) vill inte ha "vilda västern" i budgetprocessen. De vill att partierna gemensamt ska ta fram spelregler för hur det ska skötas, rapporterar Ekot.

Miljöpartiets miljöminister Karolina Skog (MP) vill ha lugn och ro i budgetprocessen. Arkivbild.

Miljöpartiets miljöminister Karolina Skog (MP) vill ha lugn och ro i budgetprocessen. Arkivbild.

Foto: Hanna Franzén/TT

Miljö2021-05-23 09:08

När fyra av oppositionspartierna gick ihop i höstas och gjorde en miljardsatsning på äldrevården – utöver regeringens budget – väcktes frågan igen om hur budgetprocessen ska gå till.

Förslaget som oppositionen då lämnade var ofinansierat och fick kritik från flera håll.

Miljöpartiet har gått ut och meddelat att de inte vill se flera störningar i budgetarbetet. Karolina Skog, MP:s ekonomisk-politiska talesperson, har lyft frågan med Riksdagens talman.

– Jag vill förhindra Vilda Västern. Jag vill att riksdagens arbete med budgeten ska vara samlat, ordnat och hållbart, och ligga till grund för att kunna styra Sverige på ett ansvarsfullt sätt, säger Karolina Skog till Ekot.

Finanspolitiska rådet menar att avsteg från den vanliga budgetprocessen riskerar att hela processen försvagas och att det blir svårare att få "en sammanhållen och konsekvent ekonomisk politik".

Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson säger till Ekot att hon välkomnar Miljöpartiets förslag.

– Jag tycker i grunden att det är bra att vi ser över budgetordningen efter krisen. Jag har också tidigare sagt just detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!