Nu blommar Östersjöns gröna sommarplåga

Den ärtsoppsliknande sörjan är tillbaka.
–De senaste åren har algblomningen i Östersjön kommit igång på riktigt runt sista veckan i juni och så är det även i år, säger Örjan Bäck, oceanograf på SMHI.

Algblomning i vattnen utanför Tyresö i Stockholms län i juni förra året.

Algblomning i vattnen utanför Tyresö i Stockholms län i juni förra året.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Miljö2021-06-30 20:48

SMHI:s satellitbilder visar just nu ytansamlingar av algblomning i spridda områden i Egentliga Östersjön, det vill säga den del av Östersjön som sträcker sig från Ålands hav till de danska sunden. Större sjok finns runt Bornholm och norra Gotland vidare upp mot Åland.

Tidigare i veckan larmade Länsstyrelsen Västerbotten om algblomning utanför Sundsvall.

– Det har ju varit perfekta förutsättningar ett tag nu. Algblomningarna vill ha samma väder som semesterfirande badgäster, det vill säga varmt, soligt och stilla, säger Örjan Bäck.

Ökat senaste 40 åren

De skadliga cyanobakterierna, en typ av växtplankton som framförallt trivs i bräckt vatten, har ökat i Östersjön de senaste 40 åren. Havsvattnet har under den här tiden blivit varmare och salthalten lägre, något SMHI räknar med kommer att fortsätta, åtminstone fram till år 2100.

Det är inget som cyanobakterierna ogillar, värme, sol och övergödning är deras bensin.

– Trots det är det svårt att förutspå hur algsituationen kommer att vara på sikt. Det finns väldigt stora osäkerheter, säger Örjan Bäck.

Farligt för barn och hundar

Barn bör inte alls leka eller plaska i vatten med blommande alger, eftersom de kan bli allvarligt sjuka om de sväljer vattnet. Även hundar bör hållas borta från vatten med algblomning.

Något som är positivt, enligt Örjan Bäck, är att utsläppen av fosfor och kväve minskat sedan 90-talet. De ligger bakom övergödningen i Östersjön. Men att se resultaten av det kan låta vänta på sig. Enligt Världsnaturfonden tar det trettio år för Östersjön att helt byta ut sitt vatten.

– Det kan dröja årtionden innan vi ser effekt på algsituationen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!