Ökad algblomning efter värmeböljan

Värmeböljor i kombination med stillastående vatten ger bättre förutsättningar för algblomning och stora ansamlingar vid ytan. –Det har blivit mer under den här varma perioden, säger Lisa Lind, oceanograf vid SMHI.

Algblomning utanför Tyresö i Stockholm under förra sommaren. Arkivbild.

Algblomning utanför Tyresö i Stockholm under förra sommaren. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Miljö2021-07-19 20:02

Den extrema värmen under förra veckan har resulterat i en ökning av algblomningen ute till havs.

– Vi ser att det finns ganska stora ytor med ansamlingar av alger, främst i Bottenhavet och i södra Östersjön, men även nära kusten, säger Lisa Lind.

– Det har observerats stora ytansamlingar längs Götalandskusten och ute till havs.

"Typiskt för årstiden"

Även längs ostkusten och i Stockholms skärgård har det gjorts observationer av alger i vattnet, främst i södra delen av Bottenhavet.

– Det är framför allt i Bottenhavet och i Östersjön. Vi har inte sett det i Bottenviken, även om det där kan finnas lokalt och i vikar.

TT: Har algblomningen tagit fart under värmeböljan?

– Det har blivit mer sedan dess och det blir mer hela tiden när det är så varmt. När det är stillastående ger det ofta större ansamlingar av alger.

Läget är ganska typiskt för den här årstiden och det är inte mer alger nu än vad det varit andra varma år, enligt Lind.

– Vi har inte sett indikationer på att det ska vara mer än vanligt, säger hon.

"Kan komma snabbt"

Havs- och vattenmyndigheten har fått in rätt många rapporter om algblomningar både vid kusten och i insjöar, enligt Mikael Krysell, enhetschef för miljöövervakningen vid myndigheten. Det gäller främst Östersjökusten men de har även sett någon enstaka rapport från Västkusten.

– Det är mycket gynnsamt för algerna nu med värme, sol och stillastående vatten – då sätter de igång. Däremot vet vi inte om det varit giftiga eller vanliga algblomningar, säger han.

Algblomningen kan komma snabbt och börjar ofta i vikarna där det är som varmast. Därför är det bra om de som upptäcker alger meddelar kommunerna så att de kan åka ut och se om de behöver göra en avrådan från bad, enligt Krysell.

– Kommunerna har inte möjlighet att övervaka allt och algblomningen kan hända från en dag till en annan, så det kan komma ganska snabbt, säger han.

Fakta: Algblomning

Det är främst två arter av cyanobakterier som trivs och blommar i Östersjöns brackvatten. Dessa är Aphanizomenon flos-aquae och den giftiga Nodularia spumigena (katthårsalg).

Cyanobakterierna liknar alger men har en konkurrensfördel genom att de kan fixera kväve ur luften.

Man bör vara försiktig med att bada i vatten där det är synliga ansamlingar av cyanobakterier.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!