Oljan från Marco Polo har nått Karlshamn

Olja från den grundstötta färjan Marco Polo i Pukaviksbukten i Blekinge nådde Karlshamn på måndagskvällen. Mer olja väntas nå kusterna under natten.

En svan som fått tjockolja på sig vid strandkanten utanför Hörvik i Sölvesborgs kommun förra veckan.

En svan som fått tjockolja på sig vid strandkanten utanför Hörvik i Sölvesborgs kommun förra veckan.

Foto: Johan Nilsson/TT

Miljö2023-10-31 02:29

Under eftermiddagen luktade det olja i området kring Sternö, nära Karlshamnsverket.

"Räddningstjänst kunde under kvällen konstatera att olja har nått Sternö", skriver kommunen på sin sajt på kvällen.

Stränder i området har under dagen skyddats med strandduk, som ska fånga upp oljan och underlätta saneringen av området, enligt kommunen. Länsor har även lagts ut på strategiska platser längs kusten för att hindra att oljan når land.

Vinden i Pukaviksbukten tilltog på söndagen. Det gjorde att färjan Marco Polo, som stått på grund i området sedan den 22 oktober, gick loss från grundet och drev ett hundratal meter. Fartyget gick sedan på ännu ett grund vilket ledde till en än större oljeläcka.

Kustbevakningens prognos pekade tidigt på att olja från det senaste utsläppet rör sig norrut mot Karlshamn i Blekinge och Norje Boke i Sölvesborg.

Fartyget har omfattande skador, totalt rör det sig om tre skadade tankar som innehåller 160 kubikmeter olja. Under måndagen tog Kustbevakningen upp cirka 20 kubikmeter olja. Det innebär att den totala mängden upptagen olja är cirka 50 kubikmeter.

Privatpersoner uppmanas hålla sig borta från drabbade områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!